Vigyázat, függőségveszély!

Eddig nem kerültem különösebb ismeretségbe a jázminos teákkal. Bár ittam már pár filteres típust, nem lett maradandó élmény. Aztán pár hete kaptam egy különleges filtert kóstolóként, amiért köszönet és puszi Lacinak. Egy nyugalmas reggeli után készítettem el. Hogy milyen volt? Most is nagyon-nagyon sajnálom, hogy a blogbejegyzéshez nem tudok illatot “csatolni”.  Ha szagolok gyakran ugarnak be élmények, képek, na most a Szentivánéji álom hangulatát varázsolta a tea illata a fejembe. A férjem azt mondta rá selymes, nem nyomulós, mesés. A zöld tea enyhe ércessége nem jött elő, bár az lehet a pontosan eltalált hőfok és áztatási idő érdeme. Egyébként a jó zöld teát 3x is fel lehet használni, mindig kicsit magasabb hőfokon áztatva. Ezt ki is használtuk az említett csodaszép ajándék-filterrel is, teljes sikerrel. A benne lévő zöld tea levelek Kína Fujijan tartományából származnak, és a kis összesodort leveleket selyemszerű tasakokba csomagolják. Így minősége messze felülmúlja az összetört teatartalmú papír filteresét.

Ezen az élményen felbuzdulva próbáltunk ki egy kimérős jázminos zöld teát. Ez kicsit több melót, vagy szertartást igényel, mint a filteresek, de mindent kárpótol az íz, illat, – és az álom, ami nálam Szentivánéji. A jázmin aromája olyan karakteres, virágos, édeskés, hogy a teázás utáni órákban még sokáig érzem a számban, orromban. Már napok óta ezt a teát emelem le a polcról reggelente. A hétvége, vagy más nyugalmasabb időszak kedvez neki, mert sietve, gyorsan felhörpinteni nem érdemes.

Most tegyük kicsit nagyító alá ezt a jázminos zöld teát, ami zöld helyett fehér is lehet:

Az olajfafélékhez tartozó Jasminum nemzetség több mint 200 fajt számlál, minden földrészen megtalálhatók cserjés képviselői. Dél-Európában illóolajáért termesztik az illatos, fehér virágú, örökzöld fehér jázmint (Jasminum officinale L.), mely Irántól Kínáig előfordul a meleg égövben. A fehér jázmin gyakran kivadul a termesztésből épp úgy, mint a Kanári-szigetekről származó, sárga virágú illatos jázmin (J. odoratissimum L.) A Kelet-Indiában honos, fehér virágú arab jázmin (Jasminum sambac L.) szintén fontos illóolaj-szolgáltató növény, Kínában teát illatosítanak vele, a hinduk virágfüzéreket fonnak belőle és a vendégeik nyakába akasztják. Magam is láttam, amint az indiai piacokon halmokban árulják. Hazánkban védett fekvésű kertekben találkozhatunk a Kínából származó, lombhullató téli jázminnal (J. nudiflorum Lindl.), mely lombfakadás előtt hozza kis, sárga virágait. (Az a fehér virágú illatos cserje, ami kertünkben tavasszal virágzik és gyakran jázminként emlegetünk egy másik faj, a Philadelphus coronarius, magyarul helyesen jezsámen.)

Hogyan készül a jázminos tea? A tealeveleket szétterítik egy rácsra (vagy a betonföldre), aztán frissen szedett jázmin virágokat szórnak rá. Hagyják egy darabig, hogy a tealevelek beszívják a virágillatot, majd szárítóba kerülnek. Miután kivették őket, kézzel vagy géppel kiválogatják a tealevelek közül a virágokat. Ezt a folyamatot többször (6-10) is megismétlik, mindez általában három napot szokott igénybe venni. A legvégén a virágokat ismét kiválogatják a levelek közül. De létezik olyan változat is, hogy pár virágszirmot benn hagynak, csupán a díszítés és az érdekesség kedvéért.

Bizony a jázminnak is vannak egészségügyi előnyei. Karcsúsít, zsírcsökkentő hatású. Szívbetegeknek is ajánlott, hiszen a szíverek működését erősíti, tágítja a környező ereket, így megakadályozza a vérrög képződését. Mindennapi fogyasztása 45%-kal hozzájárul ahhoz, hogy elkerüljük a szívbetegségek kialakulását. A tea koffeint tartalmaz, ezért felfrissülünk, ez és a flavonol vegyületek pedig erősítik a gyomor és a belek működését. Felfrissülünk, ugyanakkor megnyugszunk. Munkavégzésünk jóval hatékonyabb lesz. Nem utolsó sorban a jázmin tea remek hatással van a nemi életre is, serkenti ugyanis a férfi nemi hormonok termelését, fenntartva a férfias  külsőt. Nőknél egyensúlyban tartja az endokrin mirigyek működését, segíti a nőiesség hosszan tartó megőrzését.

A zöld teákra jellemző módon 70-80 fokos vízzel elegendő leönteni, és 3 perces áztatás után már fogyasztható is.

Kategória: Zöld teák | A közvetlen link.

2 Responses to Vigyázat, függőségveszély!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük