Tea pocakkal

Kitti barátnőm a második babáját várja és szeret, illeteve szeretne teázgatni délutánonként, de tudja, hogy áldott állapotban nem tanácsos válogatás nélkül enni, inni pláne nem. Megkért, írjak már erről kicsit.

Nem túl hálás feladat, mert minden szakirodalom más-mást ír, és, ha nem tapasztaltam volna meg azt a bizonyos kilenc hónapot már két alkalommal, talán el sem vállalom.

Az első és legfontosabb a fokozott óvatosság, semmiképp se igyunk olyan teakeverékeket, aminek nem ismerjük az összetételét, legjobb, ha magunk készítünk meleg frissítőt. Figyeljünk arra, mi az, ami tényleg jól esik, ne hitetlenkedjünk, ha mondjuk, nem kívánunk egy mindenki által kedvelt gyógynövény ízt, az allergiára hajlamosok pedig különösen.

Nekem úgy alakult, hogy az első három hónapban semmilyen teát nem ittam. Tudom, hogy ez meglepő, de valahogy úgy éreztem semmiféle hatóanyag, erős íz nem hiányzik most a szervezetemnek. Folyton csak Ca-os Hohes narancslevet, vajas kenyeret és paprikát tömtem magamba.

Ez nem feltétlen követendő példa, hisz sokaknak beválik az elején gyakran jelentkező émelygés, hányinger ellen a hideg borsmenta (Mentha piperita) vagy a gyömbér (Zingiber officinale) tea.

Nagyon fontos azonban, hogy pár gyógynövényt elkerüljön a várandós kismama: az alhasi vérbőséget fokozó szennát (Cassia spp.), kutyabengét (Frangula alnus) és az aloe verát. A fahéj (Cinnamomum sp.) és a zsálya (Salvia spp.) rendszeres fogyasztása is görcsöket, összehúzódásokat okoz. Az illóolajok egy különösen veszélyes terület, én megvoltam nélkülük is. Na, jó a levendulával elfogult vagyok, az nálunk az otthon-, anya-, kisbaba illat.

Amikből pedig lehet teákat kevergetni és jót is tesz a várandós anyukának, a következők: csalán (Urtica dioica) (lsd. A csalán dícsérete c. bejegyzést), hárs (Tilia cordata), bodza (Sambucus nigra), levendula (Lavandula spp.), citromfű (Melissa officinale), palástfű (Alchemilla sp.), zsurló (Equisetum spp.), kamilla (Matricaria chamomilla), málnalevél (Rubus spp.), szederlevél, csipkebogyó (Rosa spp.), hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa). Ezeket a növényeket érdemes váltogatni ízlés szerint, az utolsó 4-5 hétben pedig jó, ha minden napi itókánkban van egy kis málnalevél és palástfű. Elősegíti a szervezet kíméletes tisztulását, felkészülését a szülésre.

Ezek a növények az ödémásodásra is gyógyírt jelentenek, hisz a zsurlót kivéve a többi itt felsorolt enyhén vízhajtó hatású, különösen a hibiszkusz, csipkebogyó.

Arra érdemes figyelni, hogy a málnalevél tea vércukorszint csökkentő, így hasznos a teázáshoz, vagy utána pár falatot bekapni – nálam kiskanál méz, dió, mandula, kocka fekete csoki jöhetett szóba.

Kellemes teázgatást és nyugodt, örömteli babavárást kívánok a kedves pocakos olvasóknak. 🙂

 

 

A bejegyzés kategóriája: Gyógyteák
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

1 Response to Tea pocakkal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük