Valami finomság

Tegnap arra gondoltam, jól esne egy finom kényeztető, szürcsölgetnivaló meleg ital. El tudtam képzelni valami fekete tea variációt, a vérnyomásom is megérdemelné, de még szoptatom a kisfiamat, úgyhogy maradtam koffein, tein mentes területen.

Nemrég ismertem meg ezt a növényt, és valahogy olyan szertartásos, ünnepi hangulatúnak maradt meg bennem. Ez a honeybush, mézcserje (Cyclopia spp.).

Ha nem olvastam volna, akkor is kitalálom, hogy afrikai, mert már az őrleménye is olyan meleget árasztó, durvaszemcsés faőrlemény, teája pedig mély piros. A pillangósvirágúak családjába tartozó, a Dél-afrikai fennsíkon vadon termő cserje, termesztése még nem megoldott.

Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kálcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este nyugtató hatása van. Nem tartalmaz teint, finom és egészséges ital.

Élettani hatásai:

– nyugtató hatása van, fejfájás és alvatlanság ellen ajánlják, csökkenti a magas vérnyomást

– gyomor bántalmak esetén csökkenti a gyomorgörcsöt, a gyomorégést, segít székrekedés megszüntetésében

– az allergiás panaszok csökkentésében nagy szerepe van (szénanátha, asztma, ekcéma)

– nagy antioxidáns anyag tartalma lassítja a szervezet öregedését és erősíti az immunrendszert,

– vasat, káliumot és rezet tartalmaz, ami elősegíti a szervezet anyagcseréjét.Vas tartalma miatt terhes nőknek is ajánlják.

– ezen kívül tartalmaz még kálciumot, mangánt, cinket és magnéziumot,

– reggeli fogyasztás során frissítő hatású, napközben jó szomjoltó míg este feszültségoldó hatású.

Ha csak fele igaz, már tökély gyógynövény.

1 liter forró vízbe 1 evőkanál teát javasolnak, 5 percig állni hagyjuk, leszűrve hidegen, vagy melegen egyaránt fogyasztható, édesítés nélkül is édeskés, pici méz azonban még jobban kiemeli az ízeit.

Kategória: Afrikai tea, Gyógyteák | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük