Útifű

Az útifűről még nem írtam, pedig nagy ász a gyógynövények között. Az utóbbi években, amikor a felső légúti fertőzések már nem válogatják a hónapokat és a szénanátha is egyre gyakoribb, az útifű tényleg a napi teáink fő összetevője kellene legyen.

Lándzsás útifüvet a vegetációs periódus nagy részében szedhetünk, mert a kaszálás, nyírás után gyorsan regenerálódik, a fő szezonja mégis most van, amikor hirtelen felnöveszti virágzatát.

A növény tartalmaz egy aukubin nevű anyagot, amely erős  baktérium- és gombaölő, ezért használják sebgyógyításra. Csak érdekesség, hogy az ilyen anyagokat fitoncidáknak hívják. A legismertebb fertőtlenítő fitoncidákat tartalmazó növények a fokhagyma, a feketeribizli, a mustár, a torma…  Az útifű friss összegyűrt, tépdesett leveleivel csípéseket kenhetünk be, szúnyogáradat esetén már a turmixgépet is megéri beüzemelni és egy-egy csokor útifűvel kis vízzel elkeverve turmixolni. Ez ekcémás felületekre is használható.

Teaként a legjobb nyálkaoldó és köhögéscsillapító, torokfertőtlenítő. Szabó Gyuri bácsi tanításai szerint a szénanáthát nem csak enyhíti, kitartó alkalmazása esetén gyógyítja, de meg is előzi.

A gyógynövényes irományok a lándzsás útifűről írnak, de a széleslevelű útifű, ami szintén közismert ugyanúgy tartalmazza a számunkra hasznos hatóanyagokat. Mellékhatása nem ismert.

A két említett fajon kívül a növényhatározókban több más, kevésbé ismert útifűfajok is vannak. Az egész világon előfordulnak útifüvek, a taposott gyomos termőhelyektől a szép kékperjés lápréteken át a szikesekig, sőt, tengerparton élő útifüvek is vannak. Hazánkban három útifű is védett. Nem kell megijedni, a lándzsás útifű jól megkülönböztethető kopasz leveleivel, nem kúszó, tőlevélrózsás habitusával. Üde és félszáraz gyepek, útszélek, parlagok, gyomtársulások növénye.

Csak tiszta helyről gyűjtsük. Ilyen meleg, száraz időben szellős helyen, közvetlen napsütéstől védve hamar megszárad.

A bejegyzés kategóriája: Gyógynövények
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Útifű

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük