Süssek egy teát?

IMGP8962Nem tévedés, amit most mutatok, azt tényleg sült teának hívják. Már nyár óta a polcomon csücsült ez a kis üveg, de nagyon jól tettem, hogy csak most próbáltam ki, mert hidegben, forrón az igazi, még egy kis nátha is dukál hozzá. Ez tulajdonképpen egy gyümölcstea befőtt, amibe a bogyós gyümölcsök sütve, kissé karamellizálva kerülnek bele. 

A sült tea (csehül: pečený čaj) egy hagyományos recept, amelyet körülbelül 150 éve készítenek Csehországban házilag. 

IMGP8969A megtisztított friss vagy fagyasztott gyümölcsöket kisebb-nagyobb üvegekbe töltik, és a sütőbe helyezik. A rövid sütés során a gyümölcsök különleges ízkaraktereket vesznek fel. Különféle fűszerekkel (fahéj, kardamom, gyömbér, csillagánizs, stb.) és bizonyos gyümölcsök kombinálásával különleges és egyedi ízek érhetőek el. A koncentrátumokat üvegekben teszik el, és hőkezeléssel (dunsztolással) tartósítják, így nem szükséges hozzáadni tartósítószert.

A sült teát hidegen is fogyasztják. Ilyenkor az elkészítése megegyezik a forró ital készítésével, csupán forró helyett hideg vizet adunk hozzá (de azonos mennyiségűt). A különféle receptek közé tartozik az alkoholos, koktélalapként való felhasználás is.

IMGP8984

Elkészíthető a legnépszerűbb bogyós gyümölcsökből (ilyen a feketeribizli, a feketeszeder, az áfonya, a vörösáfonya, vagy éppen a manapság egyre népszerűbb homoktövis) valamint olyan, héjjal rendelkező gyümölcsökből, amelyek egyben megsüthetőek, és nem esnek vagy foszlanak szét teljesen sütés közben. (Némiképp kivétel a málna, amely az apró „bogyóira” esik szét sütés közben.)  Rengeteg recept létezik, de a hagyományos gyümölcsök a bogyósok, valamint az alma és a szilva. 

Az enyém homoktövises volt és mennyei finom. Nem is értem, hogyhogy nem hallottunk róla eddig. Talán a cseh sörök mellett nincs könnyű dolga a sült teának.

A bejegyzés kategóriája: Gyümölcsteák
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük