Pitypang

A pitypang virágzásának minden tavasszal úgy tudok örülni, mintha akkor látnám először. A kertem tisztítgatása, gyomlálása közben is figyelek rá, hogy a pitypang csomókat csak virágzás után tépjem ki, sőt a fűnyíróval sem megyek addig neki az udvarnak. Amikor tizenévesen ismerkedtem a gyógynövényekkel, sok jót olvastam róla, el is határoztam, hogy használni fogom. Teát, salátát is készítettem belőle, de hamar rá kellett jönnöm, hogy intenzív keserű íze miatt nem az én növényem. Maradt a szemnek tavaszi vidámítónak.
Egészen mostanáig. Hiszek abban, hogy a szervezet pontosan érezteti, mire van szüksége, ha egy picit tudunk magunkra figyelni. A keserű ízek a máj működését segítik. Hát, én mostanában biztosan megterhelhettem ezt a méregtelenítő szervemet, mert ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy pitypangos keserű teát igyak.
A gyermekláncfű, pitypang, tejes gaz, pimpam, pimpáré (Taraxacum officinalis) a fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, mindenhol megélő, elterjedt évelő növény. Élénk sárga virágzata koratavasztól tőkocsányon virít. Levelei kacúrosak. Hatóanyagtartalma a virágzás idején a legnagyobb. A növényt bárhol felsértve keserű ízű fehér tejnedvet ereszt. Fantasztikus alkalmazkodóképességű növény, bárhová is repíti “ejtőernyős” magjait, kaszatjait a szél, kihajt. A növény levelét, föld feletti részét és gyökerét gyógyászati hasznosításra ősszel és tavasszal gyűjtik. A növény szeszkviterpén lakton keserűanyagokat, flavonoidokat, cseranyagot, szterolokat, káliumsókat, karotinoidokat, inulint tartalmaz.
A keserűanyagok serkentik az emésztést, így a gyermekláncfű kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövényünk, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van. Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. Teáját régóta fogyasztják vizelethajtóként és vértisztítóként, mivel fokozzák a máj és a vesék aktivitását. Reumás panaszok, fájó ízületek esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás. (www.hazipatika.hu)
Teában legjobb barátja a csalán, úgyhogy összefőztem őket, illetve forráztam. Frissen szedtem, fele csalán, fele pitypang levél, és virág díszítőnek. Meleg, zöld és kesernyés. Reggel, éhgyomorra. Jól esett. Indul a nap.
Szép Ernő: Pitypang
Nótába nem írnak
Gomblyukba nem tűznek
Nem tesz kirakatba
A virágos üzlet
Mert te nem vagy ritka
Mert te nem vagy drága
Csak az árokpartról
Nézel a világba
Mintha kis nap sütne
Orcád oly szép sárga
Te pitypang,
Te pitypang virágja
Az urak, a dámák
Ugye rád se néznek
Tán le is tagadnák
Az ismeretséget
Pedig hogy meggyúrtunk
Hogy agyontépáztunk
Te kezes, te kedves
Falusi pajtásunk
Hófehér lelkedet
Szétfújtuk a nyárba
Te pitypang,
Te pitypang virágja
Ezennel én tőled
Bocsánatot kérek
Köszönöm azt a kis
Könnyű gyermekséget
Köszönöm hogy itt vagy
Lehajlok utánad
Gyere bemutatlak
A kaméliának
Csak nevess rá bátran
Mezítlábos árva
Te pitypang,
Te pitypang virágja
A bejegyzés kategóriája: Gyógyteák, Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük