Patikapárlófű vagy apróbojtorján

Ennek a növénynek mindkét neve annyira hangzatos, hogy már önmagában egy Weöres Sándor vers lehetne, sőt, még a tudományos elnevezése is fülbemászó: Agrimonia eupatoria. Ráadásul szinte minden kirándulásunkon találkozunk vele, hisz igen elterjedt, valahogy mégis csak nagyon ritkán került eddig a teásbögrémbe. A Szabó Gyuri bácsi naptárában viszont most ez a hónap gyógynövénye, el is olvastam, mit ír:

Falun élő emberek legkedveltebb élvezeti teája volt, és a mai napig is az. Nálunk, a Bükkben a mai napig élvezeti teaként fogyasztják, akár naponta. Szép színű és jóízű tea.

Az apróbojtorján teája nemcsak finom, de számos kedvező gyógyhatással bír. Nagyon jó légzőszervi- és torok problémákra. Mandula- és torokgyulladásra langyos apróbojtorján teás öblögetést javaslok. Naponta minél gyakrabban kell a torkot öblögetni a teával.
Szájpenész kezelésére is használható az apróbojtorján, a zsályalevél és a vadon termő szamóca levelének az egyenlő arányú keverékéből készített tea.

A máj- és epetevékenységét is szabályozza. Ha erre a célra használjuk, alkalomszerűen készítsünk belőle egy csésze teát – de havonta legalább kétszer –, és reggel, étkezés előtt igyuk meg.

Az apróbojtorján teája oldja a húgysavat. Aki túlzott húgysavképződéssel bajlódik, havonta két-három alkalommal fogyassza a gyógyteát. Persze ilyen esetekben a túlzott húsfogyasztást is csökkenteni kell.

Megelőzhető vele a vesehomok és a vesekő képződése. Akiknek erre hajlamos a szervezete, minden héten legalább egy apróbojtorján teát igyon meg.

A bélcsatorna és a hólyag renyheségét elmulasztó fűként is ismerjük. Itt sem kell kúraszerűen alkalmazni, hanem megelőzésként egy héten egy csészével ajánlunk belőle. Antibiotikus, összehúzó és baktériumölő hatása is van. Gyógyítja a tüdőtágulást, a szívnagyobbodást. Bővebben: www.fuvesember.hu

Szedtem idén, igaz csak a felső virágos szárrészt gyűjtöttem inkább élvezeti teának. Nem is értem, hogyan merülhet feledésbe egy ilyen finom, mézes ízű bársonyos gyógynövénytea. Szívből ajánlom nem csak gyógyteaként, hanem reggeli melegítő napindítóként is.

A bejegyzés kategóriája: Gyógyteák
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük