Okos tea

Valami kupon-akció kapcsán akadtam rá erre a teavariációra. Eszembe sem jutott volna egyébként  ilyen jellegű teát keresni herbáriás köntösbe bújtatva. Azt írja, van benne páfrányfenyőlevél (Ginkgo folium), ginzenggyökér (Ginseng radix) és matélevél (Ilex paraguariensis folium) 1:1:2 arányban. Hát, mit mondjak, az összetétel is meglepő, de jó ötlet. Egyik sem egy olyan napi tea kategória Európában, pedig tudjuk, milyen remek gyógynövények. Talán a mate az, ami kezd elterjedni nálunk is. Ázsia és Dél-Amerika találkozása a csészében. Sorban:

  1. A ginkgo (Ginkgo biloba) a páfrányfenyők (Ginkgoaceae) családjába tartozik. A földtörténeti őskorban kialakult nyitvatermő, lombhullató, kétlaki fa. A ginkgofát a hagyományos kínai orvoslás és a népi gyógyászat ősidők óta használja. A ginkgo áltermését, “gyümölcsét” a kínaiak csemegeként is fogyasztják. A ginkgolevelek flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaznak. A fő flavonoid összetevő a kvercetin és a kempferol. A terpenoidokat a ginkgolidok (diterpén laktonok) (A, B, C és J) és a bilobalidok (szeszkviterpén) képviselik. A levélben található még ginkgolsav is, amelynek allergizáló és toxikus hatásai is lehetnek, ezért nem ajánlott teát főzni belőle frissen nagyobb mennyiségben. A ginkgolsavat a levélből készült kivonat már nem tartalmazza. A Ginkgo értágító hatása révén az egész szervezetben serkenti a vérkeringést. Javítja az agy vérellátását, megszüntetve az ebből eredő problémákat pl.: szívroham, krónikus fejfájás, fülzúgás, stb. Gátolja a vérrögök keletkezését, alapjaiban szüntetve meg az infarktus és a trombózis kialakulásának a veszélyét. Lassítja és megakadályozza a szabad gyökök jelenlétét a szervezetben, így hathatós védelmet nyújt a rák és a korai öregedés ellen is.
  2. A ginzeng gyökeret évszázadok óta használják a Távol-Keleten. Az ázsiai ginzeng (Panax ginseng) az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginzenget (Panax quinquefolius) és az eleutheronak nevezett szibériai ginzenget (Eleutherococcus senticosus). Már több mint 400 éve termesztik. A növény sajátossága, hogy csak árnyékban nő. Ernyős virágzatú. A növény értékes hatóanyagokat tartalmaz, melyek a következők: szaponinok, olajok, fitoszterol, szénhidrát, aminosav, vitaminok és peptidek. A sokoldalú ginzeng egyre inkább elismert gyógynövény. A hatásért felelős vegyületek, a ginzenozidok a stressz által okozott tüneteket szüntetik meg, és növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet. A ginzeng alkalmazható a munkateljesítmény fokozására, a koncentráló képesség növelésére, betegség utáni lábadozásokban, fáradtság, kimerültség esetén. Egyéb összetevők a panaxanok, melyek a vércukorszintet csökkentik, és a poliszacharidok, melyek immunerősítő hatásúak. Egyes tanulmányok szerint a ginzeng egyes frakciói antioxidáns hatással rendelkeznek, és jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében. A szakértők egyértelműen elismerik a ginzeng általános szervezeterősítő hatását. A ginzeng olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik a vírusok és baktériumok elpusztítása hivatott speciális immunsejtek termelődését. A gyökérből készült kozmetikumok kiváló bőrápoló hatásúak.
  3. A maté tea a Dél-Amerikában honos magyalféle, az Ilex paraguarensis leveleiből készül. Argentína és Dél-Uruguay észak-keleti részének, a Parana és Paraguay folyók medencéjének jellegzetes trópusi-szubtrópusi örökzöld növénye. Termése küllemben a borséra hasonlít. A természettel harmóniában élő guarani indiánok már évszázadok óta használták házi patikaszerként is, amikor az európai gyarmatosítók a XVII. században felfedezték. Leginkább vadon él, de Argentínában termesztik is. A matein egy xanthin alkaloid (mint pl. a koffein, theofillin, és theobromin.) Mint a legtöbb xanthin, ez is a központi idegrendszert stimulálja, de azoktól eltérően, nem okoz függőséget. A koffeinnel ellentétben nem erős vízhajtó, így sokkal kevésbé dehidratálja a testet is. Nagyjából mindenki érezte már ekkor-akkor a stimulánsok ijesztő mellékhatásait. A máté tea ezzel szemben úgy ad egy lökést az agynak, hogy nem válik tőle idegronccsá. Érdekes módon úgy működik, mint egyfajta frissítő a központi idegrendszer számára, mely lecsendesíti a testet és az agyat. Kimutatták, hogy javítja a hangulatot és a koncentrációs készséget, csökkenti a gondterheltséget, és megelőzi a mentális kimerülést. 196 kémiai anyag van a máté teában, ami a testünkre hat – beleértve a B vitaminokat; A, C és E vitaminokat, és az ásványi anyagokat, mint pl. a kalcium, magnézium, vas, kálium és a szelén. 11 fajta polifenolt tartalmaz, ezek erős antioxidánsok, így védenek a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, erősítve ezzel a szervezet természetes védekező képességét. Ezenfelül gazdag klorofillban, ami élénkzöld színét adja és további antioxidáns előnyöket biztosít.

Mindhárom gyógynövény megérne egy külön bejegyzést is, majd sort kerítek rá. A Herbária által Memória teának elnevezett keverék filtere pedig azt hiszem, gyakran landol majd a teáskancsómban. Dobozában korrekt, részletes betegtájékoztató, összetétel, elkészítési útmutató. A tea íze a ginzengtől igen markáns, kevesek kedvence, színe pedig a matenak köszönhetően sárgából változik a gyönyörű élénk zölddé az idő múlásával.

Klasszikusan vizsgaidőszaki tea, de azt gondolom kevesen vannak, akikre nem fér rá egy ilyen keringésre, agyra jótékony ital.

Én a ginseng és a ginkgo miatt nem innám várandósan és pici baba szoptatósaként, de a kisgyerekeim már belekortyolgathatnak.

horvat.utazas.hu

A bejegyzés kategóriája: Ázsiai tea, Dél-amerikai tea, Életmód teák, Gyógyteák
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to Okos tea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük