Nekem a Balaton…

…semmiképp sem a Riviéra.  Valami egészen egyedi a balatoni hangulat, másképp süt a nap, mások a színek és másként domborodnak azok a bizonyos  vulkánvilágról tanúskodó hegyek. Bevallom a strandok nem tudnak lázba hozni, úgyhogy nekem a Balaton tényleg a nádasok hangját, a víz türkizét, a talaj vörösét, a Balaton-felvidék falvait, hegyeit, kőtengereit jelenti. 

Ha már itt ez a májusi nyár és ez a balatonos hangulat, írok egy szép mediterrán eredetű gyógynövényünkről, amit hétvégén Felsőörsön fotóztam teljes virágzásban. Nem a levendula, annyira azért még nincs nyár, de rokona, szintén ajakos virágú. Ez a népdalainkban sokszor megénekelt rozmaring (Rosmarinus officinalis). A tisztaság jelképe, csak szűz leányok hordhatták. A XIX. századi nagy német természetgyógyász, Kneipp, a rozmaringot kedvenc gyógynövényei közé sorolta vérkeringést fokozó tulajdonságai miatt.

A növény illóolajat (cineolt, kámfort), keserű-(diterpéneket) és cseranyagokat, flavonoidokat, triterpénsavakat, tartalmaz.

A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Segítséget nyújt kimerültség ellen, fáradtságnál, tehetetlenségnél.

Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Emeli a vérnyomást és erős menses serkentő hatása van. Fejfájás ellen szintén javallott, persze ez nagyban függ attól, miért is fáj a fejünk. Ha magas vérnyomás miatt, akkor semmiképp sem ez a jó választás. Illóolaját kiváló hajkondicionálónak tartják, e mellett sötétíti a hajszínt.

Várandósság, szoptatás ideje alatt illóolajának alkalmazása nem ajánlott!

Külsőleg illóolaját használják bedörzsölő szerekben fájdalomcsillapításra izom és ízületi panaszok esetén.

Nálam népszerű fűszer, talán az alacsony vérnyomásom miatt. Rozmaringos csirke, rozmaringos-gombás krumplileves, hmm! Teában is jöhet, de csak reggel tudom elképzelni és csak keverékben, például a reggeli citromfű, kakukkfű mellé dobok be pár levél rozmaringot is a forró vízbe. A kedvencem krémben, olajban lábmasszázsként. Jól felmelegít télen, hűsít nyáron. És egy jó rozmaringos lábfürdőnek köszönhetem, hogy a fiam 10 nap túlhordás után rászánta magát, hogy kibújjon a pocakomból.

Ez a Földközi-tenger mellékén honos félcserje fagyérzékeny, így, ha nem valami Kárpát-medencei mediterrán hatású vidéken lakunk, mint a kedves Balaton-felvidék, akkor télen takargassuk a fagyok elől rozmaringunkat.

http://www.otptravel.hu/ajanlatok/ANNA_GRAND

 

A bejegyzés kategóriája: Fűszeres teák, Gyógyteák
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük