Méregtelenül

Pár dolog mellett nem tudok szótlanul elmenni. Az egyik a múlt hétvégi csodás idő és a balatoni telkünkön töltött tökéletes három nap. Nem kell kabát, sál sapka, ragyogó napsütés, de nem döglesztő meleg. Harsogó zöld a kert, benne meg tündökölnek a gyümölcsfa csemetéink, ki-ki fehérben, rózsaszínben. Így élmény számba megy az egész napos kerti munka is. A fák gondozása mellett veteményes is készült, hogy legyen mit csemegézzünk, ha itt vagyunk, és persze, az íze is más az itt nőtt zöldségeknek. Lesz idén kétféle sárgarépa, paszternák, petrezselyem, kerek és hosszúkás cékla, sokféle hagyma, kapor és oregánó zöldnek, és egy sor büdöske virág fonálféreg riasztónak. Sütőtökmag is került a földbe, mert itt mézédesre érik.

A másik pedig az idén tavasszal kicsit nagyobb hangsúlyt és támadást kapott méregtelenítés, amiről írok pár gondolatot. Egyre több fórumon hangzik el, hogy a méregtelenítés felesleges és butaság, hisz a szervezetünk a máj és vesék működésével folyamatosan választja ki a felesleges és káros anyagokat. Ez valóban így van, sőt még a bőrön át is. Azonban ne felejtsük el, hogy ez a hagyományokhoz kötődő böjt mindig a téli hús- és megterhelőbb ételek dominálta időszak után következett. Nem a testet-lelket kínzó koplalás, végletes és végzetes méregtelenítő kúrák és kuruzslók védelmére gondoltam. Persze, hogy egyébként is folyamatosan méregtelenít a szervezet, de biztos vagyok benne, hogy egy húsmentes hónap, odafigyelés a táplálkozásunkra, sok nyers zöldség, gyümölcs választása, egy kis kibillenése a megszokott emésztési szokásoknak, igenis jót tesz a test működésének.

Itt jön a képbe a csalán is. Évszázados szerepét a tavaszi táplálkozási szokásokban nem lehet egy magabiztos orvosi kijelentéssel lesöpörni az asztalról.  Tavaszi fogyasztása teaként vagy ételként (főzelék, turmix, leves, rántottában) tökéletesen pótolni tudja ásványi anyag hiányosságainkat.

Részletesen a csalánról szóló bejegyzés: http://teablog.hu/a-csalan-dicserete/

Szóval, óvakodjunk a szélsőségektől. Orvosi véleményeket és gyógyszereket tekintve épp úgy, mint méregtelenítő kuruzslók ígéreteitől. Együnk egész évben jó alapanyagokból készült egészséges ételeket és gyógyteázzunk minden nap, mert a szervezet minden nap működik!

És, igen, gyűjtöttem csalánt! Elűzi a mérgeket vagy nem, nagyon finom! Van hozzá már idei citromfű, menta, macskamenta. Alig vártam, hogy újra friss zöldek kerüljenek a teás kancsóba, mert a tea úgy az igazi. Próbáljátok ki!

 

A bejegyzés kategóriája: Gyógynövények, Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

1 Response to Méregtelenül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük