Melengető

Ezúttal sem leszek bőbeszédű, csak szeretném megosztani Veletek legújabb tea-felfedezésem. Tél, hideg, készülődés, sütisütés, és a fagyos december következő hozzávalóját már biztosan mindenki skandálja: forraltbor. Na, de mi legyen, ha gyerektársaságról van szó, vagy csak szimplán nem jöhet alkohol szóba, netán még egy megfázás, torokfájás is a küszöbön? Gyógytea, ráadásul karácsonyi fűszeres, melengető. Kicsit furcsán hangzik a hársfa, bodza tea a keleti fűszerekkel, de nagyon finom.

Készítsünk elő fahéjat, csillagánizst, szegfűszeget, szárított narancshéjat. Úgy egy evőkanálnyi fűszertörmeléket dobjunk egy liter forró vízbe, 2-3 percig forraljuk vele, aztán jöhet bele a két evőkanálnyi gyógyteakeverék, ami a legjobb ilyenkor bodzából, útifűből és hársvirágból. Húzzuk le a tűzről, fedjük be, álljon 15 percet. Illatos, méz nélkül is édeskés, melegítő hatású tea az eredmény. A fűszereket lehet variálni, nekem most a csillagánizs a kedvencem.

Csillagánizs (Illicium verum H.)

Népies neve: csillagos ánizs vagy kínai ánizs.

A csillagánizs Dél-Kínában és Vietnámban honos fűszernövény. Európában a XVII. századtól vált ismertté. A csillagánizs egy örökzöld fa, mely akár száz évig is elél. Kérge szürkésfehér, levele keskeny, fényes, elliptikus. Termése csillag alakú, innen az elnevezés. A termésben találhatók a magok, amelyek enyhébb ízűek, mint maga a burok. Az ánizshoz hasonló zamata van, de illata és aromája sokkal erősebb annál.

Fűszerként a még értetlenül megszárított termést használják fel, mivel a falában található az illóolaj és nem a magokban. De nem csak fűszerként használják fel a csillagánizst, hanem gyógynövényként is alkalmazzák.

Hatóanyagai:
A szárított termés 5-8% illóolajat tartalmaz, ebből 85-90% anetol, valamint csersav, cukor és fehérje is található még benne.

Gyógyhatása: étvágyjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, görcsoldó, szélhajtó, enyhíti a reumatikus fájdalmakat. Köhögés és hányinger esetén is alkalmazzák, külsőleg rovarcsípés okozta fájdalmak ellen hatékony. Hatásos még rühesség, tetvesség és poloska ellen is. A csillagánizsban található Shikimin savnak köszönhető erős vírusölő hatással rendelkezik, különösen az influenzavírusa tekintettel. Ipari mennyiségben ezt a savat a csillagánizsból állítják elő.

Rokona a japán csillagánizs (I. anisatum), amelynek termése mérgező, a legtöbb országban mérgező növényként tartják számon! Japánban gyakran ültetik a templomok köré.

Csillagánizs a konyhában
Kellemes aromája miatt sokféle étel elkészítéséhez használják fel. Lekvárok, kompótok, sütemények, gyümölcslevesek, puncsok és likőrök, vadételek, keleti jellegű ételek kiváló alkotóeleme, legfeljebb két-három részre törve, nem szétzúzva!

A gasztronómián kívül még a kozmetikai ipar is szívesen alkalmazza szappanok, parfümök illatosítására, kellemes íze miatt fogkrémeket és szájvizeket édesítenek vele.

A csillagánizs hosszú távú, vagy nagyobb adagolásban történő alkalmazása nem javallott, valamint csecsemőknek sem szabad adni!

Mindig figyeljünk oda, hogy megbízható forrásból származó csillagánizst szerezzünk be!

Forrás: www.nepgyogyaszat.hu

Indulhat a mézeskalács-díszítés!

 

A bejegyzés kategóriája: Ázsiai tea, Fűszeres teák, Gyógyteák
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük