Légúti teakeverékek

Azt hiszem, még mindig időszerű légúti teákról írni, még, ha itt is van a tisztító fagy. Már csak azert is, mert most nagyon kiművelt vagyok a témából. Ahogyan korábban írtam is, október óta ovis a lányom, szóval érkezett haza az ismeretlen vírusok hada. Érdekes módon mégsem az óvodás dőlt ki, hanem a kisfiam meg én, főleg én. A légúti betegségek kisebb tárházát merítettük ki november, december során. Nátha, száraz köhögés, hurutos, torok kaparás, láz, vizes orrfolyás, sárga orrfolyás.

Légúti panaszokra különösen sokféle gyógynövény, gyógykészítmény akad, csak győzzünk kiigazodni a bőségben, hisz ma már minden földrész, vidék növényei elérhetőek a kereskedelemben is.

Nézzük most azokat, amelyek nagy valószínűséggel a nagyanyánknak is ismerősen csengenek és tényleg nagyon jó szolgálatot tesznek, érdemes otthonra beszerezni, használni. Mellesleg úgy állítottam össze, hogy finom, élvezeti teának is megállja a helyét bármelyik.

Bár nem tea, de megelőzésre mindig van itthon c vitaminos propolisz tabletta. Egy- egy felet vagy negyedet a gyerekek is kapnak a rázós időszakban. Fertőtlenít és erősít. Az enyémek nem allergiásak rá. Virágport is szeretnek csipegetni, remek vitamin, ásványi anyag forrás.

Kedvenc nátha teáink: Herbáriás Nátha tüneteit enyhítő teakeverék, és a saját egyszerű keverékem bodzából 1, hársból 1, kakukkfűből 1 és citromfű 1.

Nátha teát melegen! És sokat, sokat, sokat! Inni, inni, inni!

Száraz, üres köhögés esetén: martilapu 1, kakukkfű 1, útifű 1, akácvirág 0,5, méz.

Hurutos köhögés: martilapu 1, kakukkfű 1, útifű 1, ökörfarkkóró virága 0,5 (Verbascum phlomoides) vagy izsóp, méz.

A martilaput (Tussilago farfara) nagyon ajánlom köhögésre. Gyuri bácsi tanácsára kezdtem el használni idén a köhögős teákba. Teája hatásos köhögéscsillapító, és légúti bevonószer.

Köhögős teákat mézzel! Ezt a csodás tavaszi virágmézet, ami a fenti képen szerepel egy vásárban vadásztam. Kevés méhész bíbelődik vele, hogy a repcét és az akácot kizárja a hordásból. Hm, így pedig érvényesülhetnek a finom lágy tavaszi ízek. Persze a légutakra az akácméz is remek, sőt ajánlott.

Torokfertőtlenítő tea: málnalevél 1, apróbojtorján 1, zsálya 0,5, szurokfű 0,5, citromfű 1. Ezt a teát fontos édesítés nélkül inni, lassan kortyolgatva, szájban tartva, gargalizálva, hogy minél alaposabban átöblítse a szánkat, torkunkat. A szurokfű szintén idei felfedezés nálunk – igen-igen, Gyuri bácsitól tudom. A gége, hangszálak barátja a szurokfű, alias oreganó (Origanum vulgare).

Sokan mondták már nekem, hogy tetszik nekik ez a gyógyteázás, csak nem is tudják, hogyan fogjanak hozzá. Semmi különös. Ezek nem is túl idegenül hangzó növények. Írj egy kis listát a növényekről, menj el vele a gyógynövényboltba, gyógyszertárba. Otthon egy befőttes üvegbe készíts belőlük keveréket a megadott arányszámok alapján. Pl. mérj két-két evőkanállal abból, amelyik után egyes szerepel, egy-egy evőkanállal pedig a 0,5-ösökből. Rázd össze, tégy bele egy kis cetlit az összetevőkről. Teakészítés pedig a fenti menüpontban.

Nem is olyan bonyolult, ugye?

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Gyógyteák
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Légúti teakeverékek

 1. Kiss Zsolt szerint:

  Influenza esetén a sok hülyeség helyett inkább fenyőteát kell inni!
  Miért is?
  Azért, mert míg tökfilkó magyarországon semmit se tudnak róla, csak azt, hogy az adveti koszorúhoz kell (hogy miért ezt ajánlották szent növénynek őseik arról halvány gyanútok sincs) , addig nyugaton szabványositva ipari menyiségben is használják:

  CAS 8002-09-03
  Ennyi féle fertőzőre természetes ellenszer:
  Target Pest:

  Brevibacterium ammoniagenes, candida albicans, enterobacteraerogenes, eschericiha coli, gram-negative enteric bacteria, household germs, gram-negative household germs such as causing salmonellosis, herpes symplex types 1 ad 2, influenza type A, inlfuenza virus type A/Brasil, Influenza type A2/Japan, intestinal bacteria, klebsiella pneumoniae, odor-causing bacteria, mold, mildew, pseudomonas aeruginosa, salmonella choleraesuis, salmonella typhi, Salmonella typhosa, serratia marcescens, shigella sonnei, staphylococcus aureus, streptococcus faecalis, streptococcus pyogenes, trichophyton mentagrophytes.

  Ezek közül több olya, amit ma magyaroszágon szite kiirthatatlannak gondolnak a kórházakból.
  Az USA-ban kórzáhazba alkalmazzák a fenyőolajat felmosóvíznek a különösen erős fertőtlenítő hatása és illata miatt. Mivelhogy a bűzokozó konyhai baktériumokat is megöli.

  Persze az egész neten sehol egyetlen magyar tökfilkó se ir róla semmi tudományosat, vagy tárgyszerű információt. Pedig az összes környező országban Ausztria (Svábok), Szlovákia(szlávok)
  Erdély(Székelyek) mindenütt tudatosan napi rendszerességgel használják, fogyasztják. Pl. Szlovák borovicka pálinka, székely fenyőtea stb. stb.

  Csak itt magyar tökfilkóországban senki nem tud róla semmit, mert már az általános iskolákban csak hülyeségeket tanitanak a gyerekeknek amitől elbutulnak és csak ugy 35 éves korukra ugrik tőle helyre az agyuk. Akkor meg már késő bepótolni.

  Zs.

 2. lencsike szerint:

  Nagyon jó és hasznos bejegyzés! Neked tényleg ezzel kell foglalkoznod hosszútávon, annyira testhezálló.
  Ma megyek is a herbatárba és beszerzem a náthatea hozzávalóit. Köszönöm!

  Egy tökfilkó magyarországról, aki meg tudja különböztetni a náthát az influenzától.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.