Légúti teakeverékek

Azt hiszem, még mindig időszerű légúti teákról írni, még, ha itt is van a tisztító fagy. Már csak azert is, mert most nagyon kiművelt vagyok a témából. Ahogyan korábban írtam is, október óta ovis a lányom, szóval érkezett haza az ismeretlen vírusok hada. Érdekes módon mégsem az óvodás dőlt ki, hanem a kisfiam meg én, főleg én. A légúti betegségek kisebb tárházát merítettük ki november, december során. Nátha, száraz köhögés, hurutos, torok kaparás, láz, vizes orrfolyás, sárga orrfolyás.

Légúti panaszokra különösen sokféle gyógynövény, gyógykészítmény akad, csak győzzünk kiigazodni a bőségben, hisz ma már minden földrész, vidék növényei elérhetőek a kereskedelemben is.

Nézzük most azokat, amelyek nagy valószínűséggel a nagyanyánknak is ismerősen csengenek és tényleg nagyon jó szolgálatot tesznek, érdemes otthonra beszerezni, használni. Mellesleg úgy állítottam össze, hogy finom, élvezeti teának is megállja a helyét bármelyik.

Bár nem tea, de megelőzésre mindig van itthon c vitaminos propolisz tabletta. Egy- egy felet vagy negyedet a gyerekek is kapnak a rázós időszakban. Fertőtlenít és erősít. Az enyémek nem allergiásak rá. Virágport is szeretnek csipegetni, remek vitamin, ásványi anyag forrás.

Kedvenc nátha teáink: Herbáriás Nátha tüneteit enyhítő teakeverék, és a saját egyszerű keverékem bodzából 1, hársból 1, kakukkfűből 1 és citromfű 1.

Nátha teát melegen! És sokat, sokat, sokat! Inni, inni, inni!

Száraz, üres köhögés esetén: martilapu 1, kakukkfű 1, útifű 1, akácvirág 0,5, méz.

Hurutos köhögés: martilapu 1, kakukkfű 1, útifű 1, ökörfarkkóró virága 0,5 (Verbascum phlomoides) vagy izsóp, méz.

A martilaput (Tussilago farfara) nagyon ajánlom köhögésre. Gyuri bácsi tanácsára kezdtem el használni idén a köhögős teákba. Teája hatásos köhögéscsillapító, és légúti bevonószer.

Köhögős teákat mézzel! Ezt a csodás tavaszi virágmézet, ami a fenti képen szerepel egy vásárban vadásztam. Kevés méhész bíbelődik vele, hogy a repcét és az akácot kizárja a hordásból. Hm, így pedig érvényesülhetnek a finom lágy tavaszi ízek. Persze a légutakra az akácméz is remek, sőt ajánlott.

Torokfertőtlenítő tea: málnalevél 1, apróbojtorján 1, zsálya 0,5, szurokfű 0,5, citromfű 1. Ezt a teát fontos édesítés nélkül inni, lassan kortyolgatva, szájban tartva, gargalizálva, hogy minél alaposabban átöblítse a szánkat, torkunkat. A szurokfű szintén idei felfedezés nálunk – igen-igen, Gyuri bácsitól tudom. A gége, hangszálak barátja a szurokfű, alias oreganó (Origanum vulgare).

Sokan mondták már nekem, hogy tetszik nekik ez a gyógyteázás, csak nem is tudják, hogyan fogjanak hozzá. Semmi különös. Ezek nem is túl idegenül hangzó növények. Írj egy kis listát a növényekről, menj el vele a gyógynövényboltba, gyógyszertárba. Otthon egy befőttes üvegbe készíts belőlük keveréket a megadott arányszámok alapján. Pl. mérj két-két evőkanállal abból, amelyik után egyes szerepel, egy-egy evőkanállal pedig a 0,5-ösökből. Rázd össze, tégy bele egy kis cetlit az összetevőkről. Teakészítés pedig a fenti menüpontban.

Nem is olyan bonyolult, ugye?

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Gyógyteák
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Légúti teakeverékek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük