Krétai tea

IMGP6669Mostanában nálunk is sok szó esik Görögországról. Nem teljesen ugyanabban a szövegkörnyezetben, mint a híradókban. A rajongott Földközi-tenger szigetei közül idén Krétát céloztuk meg, amely Görögország legnagyobb szigete. Érdekes természetföldrajzáról és történelméről rengeteget lehetne mesélni. A knosszoszi palota maradványai, a sok ezer éves mínoszi civilizáció emlékei érdekeltek a legjobban. Ez európa első mai értelemben vett fejlett civilizációja. A heraklioni régészeti múzeum valóban profi módon tárja ezt elénk.

De, ami engem még inkább felcsigáz, az az a tény, hogy Kréta élővilága sok millió éven át a kontinenstől elszigetelten fejlődött, ami azt eredményezte, hogy rengeteg,csak a szigetre jellemző, ú.n. bennszülött növény, köztük a mediterrán térségre jellemző orchideák krétai fajai, de van pár csak itt honos állat, mint a krétai cickány, a krétai tüskésegér és a bennszülött kecske, a kri-kri. Botanikai kuriózum a krétai datolyapálma, amely a görög szigeten kívül mindössze Törökország nyugati részén lelhető fel. A növényt sokáig a közönséges datolyapálma (Phoenix dactylifera) egy változatának vélték, de Werner Greuter svájci botanikus 1967-ben új fajként írta le. Hogy őshonos, vagy ókori hajósokkal érkezett-e, még kérdéses. Természetes pálmaerdő! Hmmm! Ez sajnos kimaradt a nyaralásunkból.

Csodás tengerpartok, monumentális hegyvidékek, barlangokkal, szurdokvölgyekkel, a hegyek által körülfogva pedig termékeny fennsíkokkal. Megérik a banán, az avokádó, van persze narancs, citrom, gránátalma, mézédes dinnye, barack, paradicsom, a csapadékosabb részeken cseresznye, zöldségek, az olíváról nem is beszélve. Tényleg, mint egy mini kontinens.IMGP7028

IMGP6816Már itthon kaptam az infót, hogy a híres krétai teáról se feledkezzek meg. Miközben Gusztiéknak olívaolajakat vadásztunk, az egyik krétai termékeket áruló boltban rá is akadtam. Az eladótól még azt tudtam meg róla, hogy Dictamusnak hívják, és hogy természetesen mindenre jó, főképpen potencianövelő, amire az Erontas helyi elnevezése is utal. Jó, beszereztem a drága endemikus teafüvet.

IMGP7340IMGP7332Mint aztán kinyomoztam, a növényünk becsületes neve Origanum dictamnus. Ajakos virágú, a közismert fűszer, az oregáno rokona, csak éppen ez is bennszülött krétai. Vaskos, szőrös levelei, virágzatában nagy, lilás murvalevelei alapján rá nem jöttem volna, hogy egy oregánoról van szó. Neve két görög szóból ered, dikti (hegy) és thamnos (cserje).

Az ókori görögök fiatalító csodanövénynek tartották. Máj, epe problémákra, gyomor-, fejfájás ellen használták. Tették fürdővízbe, keserű alkoholos gyógyitalokba és teába. Thymol, carbacrol, puligon keserű- és aromaanyagainak köszönhetően ma is megállja a helyét a gyógynövények között.

Hajdanán sokan lelték vesztüket a veszélyes sziklák között diktamus gyűjtés közben. A növényfaj sem élte volna túl a mai ipari méretű keresletet, ezért ma már szerencsére nem Kréta hegyvidékein gyűjtik vadon, hanem termesztésből kerül a boltok polcaira. Krétai kakukkfű mézzel az igazi.

Ebben az izzasztó időben azonban nem bírom ki, hogy ne emlékezzek meg arról a remek jéghideg café frappéról, igazi juhtúrós spenótos lepénnyel. Jajj! 🙂

IMGP6987

horvat.utazas.hu OTP Travel tengeri hajóutak Horvátország gyerekkel

A bejegyzés kategóriája: Gyógynövények, Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük