Kökényvirág

Nem tudom, ezen a szép ünnepi hosszú hétvégén akadt-e valaki, akit nem csalogatott ki a tavaszi napsütés a természetbe. Ilyenkor kutatja a szemem az élénkebb színfoltokat, hol bukkan fel a sok barnában egy kis fehér, egy kis sárga, lila, egy-egy átfutó pók, itt-ott még esetlenül libbenő lepke.

Szóval tejes tavaszi lázban égek.

Lassan végiggondolhatjuk, milyen gyógynövényeket is kell begyűjtenünk a kora tavaszon, nehogy lemaradjunk róluk. Ez mindig a család igényeitől függ. Nekem is van pár a listámon.

Az egyik a kökényvirág (Prunus spinosa).

Nemrég ismerem, egy erdőbényei jó barátomtól kaptam egy üveggel és teljesen beleszerettem kellemes mandulaillatába.

A kökénybokrot nem kell bemutatnom, út menti, erdő széli szegélyekben, sövényekben messziről fehérlenek márciusban-áprilisban, mint valami földi bárányfelhők. A még alig kinyílt virágok gyűjtése jó kis családi program a friss levegőn, mert ugye gyógynövényt csak tiszta helyről, utaktól távol, vegyszermentes területről szedjük, a természet károsítása nélkül.

A virágok vékony rétegben kiterítve intenzív, alapos szárítást igényelnek, mondjuk radiátoron, kályha tetején. Öt kiló friss virág egy kilóvá szárad. Nekem egy kis 2,5 dl-es üvegecskével elég.

Ellenállhatatlan finom édes mandulaillatáért a kumarin a felelős, de tartalmaz még flavonoidokat, szénhidrátokat, glikozidokat is. Enyhe hashajtó és vízhajtó hatású, magas vérnyomást csökkentő. Vértisztító és fogyasztó teákban használják. A fogyni vágyóknak az még a jó hír róla, hogy csökkenti az étvágyat.

Bár én fogyni egyáltalán nem szeretnék, néha egy kis kökényvirág teát megengedek magamnak. Főleg a friss csalán teát tudja feldobni, így igazi böjti salaktalanító ital lesz belőle, de a három virág tea is izgalmas bodzából, hársból és kökényvirágból.

A bejegyzés kategóriája: Gyógyteák
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Kökényvirág

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük