Kakukkfüves uzsonna

Tudom, sütikét ígértem, és ez alatt biztosan mindenki valami édes aprósüteményt ért, vagy vár, most mégis sós harapnivalót kínálok. Nemrég kaptam a receptet kedves szomszédasszonyomtól, aki pedig az Ízbolygón olvasta. Azóta már 3-szor sütöttem, és egyre jobb, de a leginkább akkor ízlett mindenkinek, amikor hozzá való teát is főztem és egy kora tavaszi kertészkedés után kellemesen elfáradva a teraszon faltuk be és öblítettük teával.

Először jöjjön a harapnivaló!

Túrós-aszalt paradicsomos muffin:

Száraz hozzávalók: 30 dkg liszt , 4 tk sütőpor, 3 ek  friss kakukkfű (szárított is megfelelt), só
Nedves hozzávalók: 3 tojás, 1.5 dl tej, 13 dkg olvasztott vaj, 20 dkg túró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 5 dkg apróra vágott aszalt paradicsom.
Összekeverjük a nedveset a szárazzal, muffin formákba pakolgatjuk, 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Annyit hozzá, hogy én csak egy lapos teáskanál sütőport és egy lapos teáskanál szóda-bikarbónát tettem bele, így is megnőtt. Füstölt sajtot is csak fél adagot reszeltem bele, mert túl füstöltnek találtam, az aszalt paradicsomom pedig száraz, olaj nélküli volt, úgyhogy 3 ek olívaolajat is tettem bele. Az utolsó 2-3 evőkanál lisztet pedig mindig valami teljes kiőrlésűből merem.

A tea hozzávalóihoz sem kell nagyon eltávolodjunk a fűszeres polctól. Alap a kakukkfű (Thymus sp.) és a bazsalikom (Ocimum basilicum). Jöhet bele egy kis menta (Mentha sp.), pici szurokfű (Origanum vulgare), zsálya (Salvia officinalis). Ez a tea a kakukkfüves, paradicsomos  muffinhoz nagyon jól illik, és még jótékony emésztés-segítő hatása is van. Nagyon kellemes illatos tea és finoman édeskés a bazsalikomnak köszönhetően.

Kategória: Teasütemények | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük