Isztambul – város vagy ország?

Ha valami jó helyen járunk a világban, azt szoktuk mondani, ide még visszajövünk. Én is sokszor, mégis csak Isztambul az, ahová tényleg. Megunhatatlan, felfedezhetetlen. Nem csak azért mutatja mindig új arcát, mert a Boszporusz két partján Európára és Ázsiára is jócskán rátenyerel, 16 millió lakosával bejárhatatlan metropolis, hanem, azért is, mert az ottani tényleges dübörgő gazdasággal akkor is nehéz lépést tartani, ha évente meglátogatjuk. Felhőkarcolók, metró alagutak épülnek pillanatok alatt, csinos villamos szerelvények, remek hajó hálózat és menetrend, és valahogy minden olyan rendben, olajozottan működik, pedig az utcán hömpölyög a tömeg és a törökök imádnak tolakodni, mégis.

Na, azért nem a metrókért utaztunk idén Isztambulba, bár a készülő tenger alattit kipróbálnám majd. A cél idén a láblógatás volt, fő kedvezményezett pedig a hasunk. Bázisunk az Ázsiai oldalon, Kadiköyben. Miután már a kötelező látnivalókat pár éve kipipálhattuk, idén jöhettek a piacok, éttermek, csavargások, teázások. Itthon a Chili és Vanília blogról szedtem össze remek tippeket, köszönöm Mautner Zsófinak, ott pedig Dió barátnőm kalauzolt ide-oda. Ráadásul megnézhettük egy hastánc-fellépését is. Köszönet még a Turkish Airlines csapatának, hogy már a repülőn Isztambulban érezhettük magunkat, nem csak a zene  és tea miatt, hanem a három fogásos remek menü ízei oda repítettek rögtön.

Sok duma helyett (bár Törökországról szívesen) inkább képeket pakolok (azt is szívesen). A teákról még annyit, hogy a fitoterápia ott sem jár gyerekcipőben, mint keleten általában. A fitotékákban rengeteg féle gyógynövény kapható, zsákban, kimérve, csodás csomagolásban egyaránt. Még orchidea gumó is, jaaj! A napi tea ugye a török tea, erről már írtam, vagy valami gyümölcs, alma, cseresznye, citrom, gránát alma. Ezek legtöbbször instant por formában, de lehet találni szárítottan is. Napi fő itóka még az utcai standoknál frissen facsart gyümölcslé. Az alma narancs sárgarépa mixből napi 4-5 dl karotin tartalma remekül helyettesítette az otthon hagyott naptejünket.

A piacok pedig roskadoznak a sok-sok üde zöld salátának valóktól, ami már önmagában egy igazi fitoterápia.

http://www.otptravel.hu/ajanlatok/ISZTAMBUL

A bejegyzés kategóriája: Ázsiai tea
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

2 Responses to Isztambul – város vagy ország?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük