Ibolyát télire

Ez egy SOS bejegyzés, mert itt nálunk javában virít már az ibolya. Ráadásul, ma séta közben remek lelőhelyet találtam a temető melletti felhagyott részen. Telis tele azzal az igazi pici virágú, sötétlila ibolyával (Viola odorata), aminek olyan bódító tömény illata van. Szedtünk, amennyit a gyerekeim türelme engedte, aztán spuri haza, el ne hervadjanak. Otthon leszedegetjük a virágokat a szárról, megnézzük nincs e benne hangya, vagy egyéb lakó, és már készen is áll a felhasználásra.

Hogy hogyan is tesszük el télire? Nagyon egyszerűen, mézben. Ibolyás mézet készítünk. Nem pusztán csak azért, mert jó lesz majd télen beleszagolni, hanem, mert az ibolya is hasznos gyógynövényünk.

Egyébként az egész növény gyűjthető és felhasználható. A gyökeret és a kifejlett leveleket tavasztól őszig lehet gyűjteni, legfeljebb három centiméter hosszú nyélrésszel együtt lecsípve. Nyálkaoldó, izzasztó, vértisztító hatása ismert. Maga a virág szintén nyálkaoldó, de idegnyugtató is, és magas vérnyomást csökkent. Friss vagy szárított virágának szörpje vagy forrázata enyhe hashajtó, de hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákban és idegnyugtató szerként is használhatjuk.

Hatóanyagai: a gyökérben a tripertén-szaponinok és szalicilsav-származékok, a virágban a cianidin, violakvercitrin, violarutozid, illóolaj, valamint a karotinoidok.

Virágát édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására is felhasználják.

Nagy dózisokban ne használjunk ibolyát, mert a benne lévő szaponin rosszullétet vagy akár hányást is okozhat.

Én csak egyszerűen megtöltök egy kis üvegcsét félig a tisztított, mosatlan virágokkal, majd mézet öntök rá (erre legjobb az akác méz, ami amúgy is nyákoldó, köptető hatású), aztán újabb adag virág, végül méz. Szép és finom. Téli köhögős nátha idején egy-egy kiskanállal jó bevenni belőle naponta 1-2-szer. Lefekvés előtt egy pohár tejbe keverve jó kis nyugtató.

A bejegyzés kategóriája: Gyógyító ételek, Gyógynövények, Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Ibolyát télire

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük