Hárs kétszer

Elaltattam a gyerekeket, az uram későn jön, úgyhogy főztem magamnak egy hársfa teát, és pont van hozzá hársmézem is. Így az igazi, azt mondják, és tényleg, mintha egy kosár frissen szedett hársvirágba pottyantam volna. Fincsi.

A hársfavirágot gyógyteába kizárólag a kis és nagylevelű hársról (Tilia cordata, Tilia platyphyllos) gyűjtjük. Teája az egyik legnépszerűbb háziszer meghüléses izzasztásra, köhögéscsillapításra. A könyv szerint idegerősítő, vértisztító és enyhe szívműködést serkentő, gondolom az izzasztás miatt.

Sokaknak mindennapi reggeli vagy esti üdítőitala. Melegítő hatása különösen télen érvényesül.

Pár hasznosság a mézről is, amik nem is olyan köztudottak:

A méz 80 %-a egyszerű cukor (szőlő és gyümölcscukor), 17-20 %-a víz, ásványi sók, enzimek, vitaminok és kevés fehérje is van benne. Kiváló szénhidrát forrás, mert az egyszerű cukrai könnyen felszívódnak, nem terhelik a májat. A gyümölcscukor felszívódásához nincs szükség inzulinra, így a hasnyálmirigy munkáját is megkönnyíti. Az akácméz sok gyümölcscukrot tartalmaz, ezért az egyik legédesebb méz, és a leglassabban kristályosodó. Amelyikben több a szőlőcukor, az gyorsabban ikrásodik. Sokan azt hiszik, a méz azért kristályosodik, mert cukorral hamisították. Ez így tévedés. A repceméz szinte már a lépsejtekben sűrű tömör, de hajlamos a “cukrosodásra” a hársméz és a napraforgó is. A vegyes virágméz is gyorsan kristályosodik, nagyon zamatos, több értékes anyagot tartalmaz, és olcsóbb is.

A mézet mindig fedjük le, mert nedvszívó hatású, a levegőből megköti a vizet, így könnyen megromolhat. Egyébként évekig is eláll.

A mézet 40 fokos vízfürdőben olvaszthatjuk fel, ha kell, mikróba sose tegyük, mert tönkre mennek a benne lévő értékes illóolajok és élő enzimek. A túl sok mesterséges ételt tartalmazó táplálkozásunk amúgy is nagyon szegény enzimekben.

Sok gyógyhatással is bír. Ajánlható szív- és érrendszeri betegségek, gyomorhurut, orrüreg-, arcüreg-, homloküreg-gyulladás, gége- és légcsőhurut kiegészítő kezelésére. Kisebb égések, horzsolások gyógyítására is használhatjuk, kicserepesedett ajakra.

 

 

A bejegyzés kategóriája: Gyógyteák, Mézek
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to Hárs kétszer

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük