Gyomor-nyugi tea

Amint lemegy a falat, fáj. Égő gyomor, szúrás a gyomorszájban, puffadás, hányinger, hányás – a barátnőmet ez kínozta, de bizony hajlamos vagyok én is gondterheltebb időszakban, hogy lenyeljem a stresszt. A gyomor problémák nagy részének tényleg lelki nyűgök állnak a hátterében, s persze nagyon fontos gyógyítgatni az érzékeny gyomorszájat, a gyulladt gyomorfalat, mert igen fájdalmas, de ugyanilyen fontos kicsit fejben rendet rakni, lassítani, lenyugodni. Ilyenkor még az orvostól orvosig mászkálás, tükrözés, miegymás is jócskán megviseli a beteget, pedig fontos kideríteni, mi a helyzet odabent. Ok lehet még a helytelen, rendszertelen táplálkozás, gyógyszermellékhatás, fertőzés.

Ezt mind a tanáraimtól tudom, azt is, hogy ilyenkor miket nem szabad enni – szénsavas, cukros löttyök, kávé, fekete tea, olajban sült ételek, zsíros, túl fűszeres finomságok, kelt tészták, fehér kenyér, és a fő gonoszok – cigi, alkohol.

Zöldség-gyógyszere a nyers krumpli vagy káposztalé, amiben a jelentős U vitamin tartalom gyógyítja a gyomorfalat.

És jöhet a tanult teakeverék, kicsit személyre szabva, hisz ismerősként könnyebb a hozzá illőket megtalálni. Került bele orbáncfű, citromfű, levendula, menta, körömvirág. Az orbáncfű a stressz miatt, a citromfű harmonizál, fertőtlenít, a levendula szintén, meg fájdalom csillapító is, a körömvirág a gyulladt, beteg nyálkahártyán segít a gyomorban, a menta a hányingeren. Fontos volt, hogy ízletes is legyen, ne túl keserű, ne riadjon el tőle. Ebbe a gyerekei is nyugodtan beleihatnak.

Azért született ez a blogbejegyzés, mert pár hét múlva csengett a telefonom és a barátnőm lelkendezve mesélte, hogy már a harmadik teás napon jobban érezte magát. Kezdetben naponta kétszer 1-1 csészével ivott a teakeverékből, aztán fokozatosan csökkentette. Mindent betartott, amit megbeszéltünk, s csodák csodája, bevált. Köszönöm neki, hogy ilyen rendes első “páciensem” volt, így az ő egészsége mellett én meg még nagyobb lendületet kaptam a gyógyteák kevergetéséhez :).

A bejegyzés kategóriája: Gyógyteák
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Gyomor-nyugi tea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük