Gyógynövényismeret gyerekeknek

Nagy élmény volt a pomázi néptánc- és kézműves táborban gyerekeknek mesélni a gyógynövényekről. 35 kisiskolás várt a Magyar Vár csűrjében, ami csodálatos környezetben működik, a Pilis és Visegrádi-hegység közötti dolomit fennsíkon. Még el sem kezdődött a foglalkozás, amikor előpakoltam a kosaramban lapuló növényeket, és máris dőltek a gondolatok és kérdések a fejecskéjükből.
A kiselőadás során szó esett arról, miért ittak régen teát eleink, milyen növényeket használhattak, miket iszunk ma. Fontos a növényismeret, amihez minden érzékszervünkre szükségünk lehet. Ez különösen tetszett a gyerekeknek, hisz tapintani, szagolgatni mindenki szeret.
A ház körül és a kertünkben gyakran tartott fűszer és gyógynövények után rátértünk a tábor területének növényzetére, hogy ilyen augusztus végi időben milyen iható, ehető növényeket találhatunk. A terepi foglalkozást a tábor legmagasabb részén tartottuk, ahol körülnézve az embernek olyan érzése támad, mintha a világ közepén lennénk. A gyűjtés szabályainak megbeszélése után gyorsan gyűlt a kosaramban a teának való. A leggyakoribb és legfinomabb ízt adó gyógynövényekből összeállítottuk a tábor teáját, amit meg is főztünk és a nap zárásaként el is kortyolgattunk. Került bele galagonya, kakukkfű, útifű, szamócalevél, patikapárlófű, egy kevés cickafark, nehogy keserű legyen, és a tábor kiskertjéből citromfű is. Olyan ízű volt, mint a kirándulás.

A bejegyzés kategóriája: Gyógyteák, Programok
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük