Gyerekek, tea!

Ihatnak-e gyógyteát a gyerekek, ha igen, mit és mikor? Ezek a kérdések sok anyukát foglalkoztatnak. Azt úgy érezni lehet, hogy egy erős fekete sok cukorral még teaként sem való gyereknek, de bizony a gyógyteákkal sem árt az óvatosság.

Kezdjük a legkisebbekkel, a csecsemőkkel, 0-1 éves korig, mondjuk. Ekkor még a legjobb esetben anyatejen élnek a babák, úgy tapasztaltam, szívük szerint szomjoltásra is azt fogyasztják, ha hagyják őket. Én hagytam. Ez az időszak inkább a kóstolgatásról kell szóljon a család arra érdemes enni-, innivalóiból. Kortyolgathat ezekből: citromfű, bodza, levendula, kömény, édesgyökér, ánizs, apróbojtorján, csalán, csipkebogyó, hárs. A szakirodalom a kakukkfüvet nem ajánlja, túl erős, de az enyémek már kaptak a náthás időszakukban gyengére főzve, vagy az enyémből kortyolva. A kamillát pedig szintén terápiás céllal székrekedéskor alkalmaztam a kicsiknél. Egyéni érzékenység felléphet a fészkes virágzatúakra, pl. a kamillára, cickafarkra. Ez azt jelenti, hogy pöttyös lehet tőle. Én a mentával is óvatos voltam, az erős epehajtó tulajdonsága nem tehet jót a babáknak.

Gyerekek esetében még fontosabb, hogy tiszta növényeket használjunk, kicsi adagokat. Inkább gyengére készítsük a teát. Általában nem szeretik a keserű ízt, de érdemes kísérletezni. Az édeset viszont nagyon, de a cukrot mégsem ajánlom, teljesen feleslegesen terheli meg a szervezetüket, semmi értékes anyagot nem ad, a méz viszont tiltó listán van egy-, néhol két éves korig egy botulizmus-előfordulás miatt. Mi mégis a méz mellett döntöttünk, ha az egyéves gyerek teájának édesítéséről volt szó. Kitti barátnőm nyírfacukrot használ, xillitet. Ugye, Kitti?

A nagyobbacskák, akik már biztonsággal, örömmel esznek, isznak, bátrabban kaphatnak a család teáiból is. Változatlanul nem javaslom azonban a koffein, tein tartalmúakat. Működjön csak a kis agyuk, vérnyomásuk, ahogyan a szervezetük diktálja, nem kell befolyásolni. Kihagynám az aromás színes-szagos keverékeket és a gyümölcs “ízű” teákat is.

A drogériák, gyógynövény boltok polcain is vannak már gyermekeknek szánt teák, keverékek, filteresben is. Ezek alkalmazása kényelmes, veszélye viszont, hogy, ha mégis valami nem jó benne a gyereknek – kiütés, vagy csak egyszerűen nem ízlik, nem biztos, hogy kiderül, mi is az a növény, ami a ludas volt.

Ja, és az ízlésük is folyamatosan változik. Egy éve utálták a mentát, most odavannak érte. Az örök favorit mégis a citromfű  – még mindig sok mézzel. Bár, a bodzát már méz nélkül is megisszák hidegen, ha szomjasak. Ezek keveréke még jobb, néha egy kis zsályával, csalánnal, ha kell útifűvel, hárssal, akácvirággal.

Az egzotikus teák közül a rooibost, a matét és a zöld teát is ajánlják gyerekeknek. Én még csak matét és zöldet adtam  a kettő és a három és fél évesemnek, de zöld tea után azért nem az igazi a délutáni alvás.

 

A bejegyzés kategóriája: Gyógyteák
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük