Eszterházi Magbörze

Idén újra magbörzét rendeztünk Pomázon, amelynek ezúttal is az Eszterház Néphagyomány Éltető Óvoda adott otthont. A vetőmagok csereberéje különösen jó dolog az ilyen kiskertes településen, ahol a családi konyhakertek pár méteres ágyásai bizony ritkán nyelnek el egy tasak bolti vetőmag mennyiséget. Ezek a megmaradt magok találhatnak ilyenkor gazdára. Az pedig mindig külön kincs, ha valaki már kipróbált, a helyi környezeti viszonyokhoz jól alkalmazkodó zöldség magját hozza. Az eredeti célja is az a magbörzéknek, hogy ezeket a bevált régi tájfajtákat népszerűsítsék, éltessék, hozzájárulva a kiskerti gazdálkodás sokszínűségéhez. A kertészkedők személyes találkozása, a beszélgetések, tapasztalatok cseréje pedig pótolhatatlan és egyúttal közösséget is formál.

A legnépszerűbbek idén a saláták voltak – fejes, tépő, jégsaláta, de nagyon fogyott a borsó, a petrezselyem és a kapor is. A kerti virágok mindig nagy népszerűségnek örvendenek. Én is lecsaptam egy adag sokszínű, rétes legényvirág magra, és estikét is fogok futtatni a komposzttárolóra.

A vetőmag kínálat mellett ki-ki ízlése szerint összeállíthatott egy-egy kis családi teakeverék adagot pár népszerű gyógynövényből, mint a borsmenta, bodzavirág, galagonya virágos hajtása és a málnalevél.

A komposztálás körül mindig sok a kérdés és a tévhit, pedig nélkülözhetetlen egy kertben és hatalmas segítség a konyhában, ha a szerves hulladék nem a kukába kerül. A Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. volt a segítségünkre remek tájékoztató kiadványaival. Nagy köszönet érte! A megmaradt példányok az igazioliva üzletében várják az érdeklődőket.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva, Programok
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük