Egészségmegőrző

In medias res: Gyuri bácsi az új szerelmem. Na, nem Tamást készülök lecserélni, hanem szigorúan tea-ügyileg. A végtelenül szerény és aranyos bácsival a fitoterapeuta államvizsgán találkoztam először. Gondoltuk, vizsgáztat, de nem, ott topogott ő is a váróban velünk, és elmondása szerint ugyanúgy izgult, mint mi, hisz ez mégiscsak egy vizsga. Gondolom, a jogi utak szabályait be kell tartani, ezért szükséges a papíros még a legtapasztaltabbaknak is.

A bükki füvesemberrel többször találkozhattunk mostanában a médiában. Története röviden a honlapjáról: “Él valahol a Bükk rejtekében egy varázslatos, öreg füvesember, aki úgy ismeri a gyógynövényeket, mint ahogy ma már kevesen. Gyerekkora óta járja az erdőket, gyűjti a gyógyító növényeket, melyek készségesen feltárják neki titkukat. Nagymamájától, a mindentudó javasasszonyától tanulta, melyik növény mire való. Több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz. Gyógyteái számtalan bajra, nyavalyára adnak enyhülést, köztük a cukorbetegségre is. Különösen az utóbbi tüneteit enyhítő teakeverék miatt vált ismertté a neve, még az óceánon túlról is érdeklődnek utána a betegek. Gyuri bácsi ha épp nem a Bükkben barangol, akkor a gyógynövények hatásairól tart előadást az ország másik szegletében. Vagy könyvet ír a tapasztalatairól, esetleg egészségnaptárt szerkeszt. És hogy a tudás ne vesszen kárba, tanítja Zsuzsa lányát, hogy majd ő vigye tovább az apai, dédnagymamai, szépanyai örökséget.”

Mondhatnánk, hogy fel van kapva, ki van találva, jó a dizájnja, naptár, fotók, stb., de végre valaki, akinek a tudása évszázados, okosít, segít és nem a képernyőn át varázsol.

Persze érthetően a legtöbb reklámot kapott teái a mai népbetegségben szenvedőket célozzák meg – cukorbetegek, babára várók, mégis legalább ilyen fontosnak tartanám a gyógynövények betegségeket megelőző szerepét népszerűsíteni. Kedves természetgyógyász tanítóm mesélte, hogy az ókori Kínában szégyennek számított a betegség, mert azt jelentette, hogy nem fogadta meg az orvosa javaslatait, ugyanis akkoriban az emberek nem azért jártak orvoshoz, mert betegek, hanem, hogy útmutatást kapjanak az egészségük megőrzéséhez, aminek természetesen tetemes részét jelentette a gyógynövények használata, mozgás, normális táplálkozás.

Nem is papolok tovább, hanem megmutatok egy remek teakeveréket, ami segíti az életünket – természetesen a bükkből, Gyuri bácsitól.

A neve Az egészség védője, amely jóízű, méregtelenítő, salaktalanító, segíti a szív- és májműködést, egészségben tart. Tartalma: szederlevél (Rubus caesius), galagonya virágos hajtásvég (Crataegus spp.), macskamentalevél (Nepeta pannonica), citromfűlevél (Melissa officinalis), málnalevél (Rubus idaeus), apróbojtorján (Agrimonia eupatoria). A tasak 50 g-ja kb. 17 adagnak felel meg. 1 csapott ek füvet 2,5 dl (én fél l-be szoktam) vízzel leforrázzuk, lefedve hagyjuk 15 percig. Lehetőleg a reggeli órákban fogyasszuk.

Nagyon jó havi kúrákhoz ad recepteket a Gyuri bácsi képes naptára, szép fotókkal, egy-egy gyógynövény bemutatásával havonta. Sok-sok hasznos infó a honlapján, gyorgytea.hu.

Kezdjük a napot egy csésze langyos teát kortyolgatva, van, miből kiválasszuk az éppen számunkra legmegfelelőbbet. Hosszú távon megtérül ez a kis reggeli időbefektetés.

Kategória: Életmód teák, Gyógyteák | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük