Édes roppanós

Dr. Lengyel Enikő barátnőm nem csak jó bőrgyógyász, két kicsi törődő anyukája, hanem remek ízléssel megáldott rutinos háziasszony is. Ez, szerintem, az alábbi tea kísérő sütis recepten igazán meglátszik, az viszont egyáltalán, hogy ez élete első blogos bejegyzése.

“Amikor Imola megkért, hogy írjak egy sütis vendégposztot, épp Spekulatius kekszet sütöttem a családomnak. És mivel kissé misztikusnak mondható kapcsolatunkban –már tudjuk-, véletlenek nincsenek, kézenfekvő volt, hogy ezt a kekszet fogom ajánlani a blogon. Már csak azért is, mert tea mellé pont egy ilyen roppanós finomságot képzelek el, amit – ha úgy tartja kedvünk- a teánkba mártogatva falatozhatunk el.

A Spekulatius keksz egyébként Németországban terjedt el néhány száz évvel ezelőtt és valójában egy karácsonyi sütemény díszes mintákkal, melyek Jézus születését elevenítik meg. Nekem ugyan nincs ilyen keksznyomó formám, de nincs is Karácsony. Viszont ezt a fűszeres kekszet bármikor elropogtathatjuk, évszaktól, ünnepektől függetlenül. Ha valakinek a sorokat olvasva a Mese linzer jutott eszébe, nos, csak annyi a közös bennük, hogy mindkettő mintás. A Spekulatius fűszeresebb, de ami a lényeg, hogy sokkal, de sokkal ropogósabb.

A mai napra terveztem a sütés-fotózást. Csakhogy volt itthon jó sok hervadozó alma, amit nyersen már nem szívesen rágcsáltunk, vagyis kezdeni kellett vele valamit. És ekkor jött az ötlet, hogy az összeállított tészta egy részét felhasználom tortaalapnak és sütök egy csinos mandulás almatortát, persze nem mellőzve a kekszeket. Ha már lúd… Így mindenki duplán jól járt – a családom mindenképpen, de remélem, a blogot olvasók is.

Elsőként jöjjön a keksz, ami az Édes és keserű blogról való, de az arányokon változtattam (kevesebb a cukor és a gyömbér –ez utóbbi eredeti adagban enyhén csípőssé tette a sütit).

SPEKULATIUS

Hozzávalók: 125 g vaj, 250 g liszt, 125 g barnacukor, 1 tojás, 1 tk fahéj, ½ tk szegfűszeg, 1 tk őrölt gyömbér, ½ tk só, ½ tk sütőpor

A puha vajat habosra keverjük a cukorral, jól eldolgozzuk benne a tojást. A lisztet elkeverjük a sóval, fűszerekkel, sütőporral és a tojásos masszához adva összegyúrjuk tésztává. Folpackba csomagolva néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a fűszerek jól átjárják a tésztát. Majd 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk (folpack alatt a legegyszerűbb kinyújtani, nem kell lisztezni). Tetszés szerinti formákat szúrunk ki belőle. 200 fokon addig sütjük, míg a széle barnulni kezd (néhány perc).

Nálam ez ma úgy folytatódott, hogy a kinyújott tésztából egy 18 cm átmérőjűre állított tortagyűrűvel kivágtam egy tortaalapot. Ezt a gyűrűvel együtt sütőpapíros tepsibe helyeztem és 180 fokon kb. 10 percig elősütöttem. Közben 8 közepes méretű almát meghámoztam, kockákra vágtam. Megszórtam 2 szem kardamom és 1 szem szegfűbors mozsárban porított keverékével. Kb. 3 dkg vajon 2 ek barnacukrot megkaramellizáltam, ráöntöttem az almakockákat és közepes lángon átforgatva a karamellben az almát, 8-10 percig sütöttem. Ezután az elősütött tortaalapra öntöttem, visszatoltam a sütőbe még nagyjából egy negyed órára. Kivettem, megszórtam szeletelt mandulával és egy utolsó 5 percre betoltam hőlégkeverésbe (maradt a 180°C), hogy a mandula kissé megpiruljon.

Végül kivártam, míg langyosra hűl, és elégedetten lefotóztam

Remélem, kedvet kaptatok hozzá!”



Kategória: Teasütemények | A közvetlen link.

Édes roppanós bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. lencsike hozzászólása:

    Köszönöm a lehetőséget és a frappáns felvezetőt!

  2. chilii hozzászólása:

    A zuram kézcsókját küldi a receptért 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.