Earl Grey másképp

Egyértelműen a zöld tea hódít nálunk napok óta. Ezt az időjárást túl kell élni valahogy egész napi szendergés nélkül. Kinti gyűjtögetésre most nem buzdítok senkit, bár ezt lehet már éltes anyuka korom íratja velem, hisz pár éve még boldogan húztam bakancsot és a legnagyobb pocsolyában is képes voltam a fotóállványom mellé hasalni. Na, de eljön még az az idő…

Most inkább a szobából nézzük az esőt, és ki-ki ásítok a Bogyó és Babóca olvasásából. Kávé, fekete tea egyenlőre kilőve, marad a zöld. Ráadásul ódákat zengenek hasznos élettani hatásairól. Lassabban, de hosszabban hat élénkítő hatása és rengeteg benne az antoioxidáns, de jelentős a vitamin és ásványi só tartalma is. A kávétól valóban idegesen leszek éber, a teáktól viszont vidámabban.

Kedvenceim az indiai fűszeres fekete teák, sok cukorral (sajnos mézzel nem lesz ugyanolyan indiás íze), és bivalytejjel, ott így isszák. Jó, itthon marad a sima tej.

Nagyon szeretem még az Earl Grey-t is. Ezt a jellegzetes ízt a bergamott (Citrus aurantium) adja neki. Oda vagyok érte.

A bergamott Dél-Európában, Ázsiában honos narancsfajta. A rutafélék családjába tartozik a bergamott-narancs. A bergamott, könnyű, friss, kicsit kesernyésebb illatú mint a citrom. A még éretlen gyümölcs héjából hideg sajtolással állítják elő az illóolajat. 1 kg bergamott olaj előállításához 200 kg frissen hámozott gyümölcshéj szükséges.

Az illóolaj párologtatása élénkítő hatású, depresszió, szorongás ellen feszültségoldásra, alvászavarokra ajánlott. Erősíti az önbizalmat, reményvesztettség esetén optimistább hangulatba lendít kellemes illata. Étvágyjavító, fertőtlenítő, gyomorpanaszoknál és egyéb emésztési rendellenességeknél görcsoldó hatású. Hüvelygombásodás esetén hüvelyöblítőbe tehető. Pattanásos bőrre, nehezen gyógyuló sebekre lemosóként, mert fertőtlenítő és sebgyógyulást elősegítő hatású. Így felhasználva azonban fontos kikérni szakember tanácsát a pontos adagolásért, hisz az illóolajok tömény erős kivonatok, fokozott óvatosságot igényelnek.

Növeli a bőr fényérzékenységét, akár belsőleg, akár külsőleg alkalmazzuk! Kezelés vagy kúra idején soha ne napozzunk, napfényre se menjünk, szoláriumba pláne ne!

Kedves fito-tanárnőm mutatta ezt a trükköt, hogy hogyan tudom az otthoni natur fekete, vagy zöld teámat is Earl Grey ízesíteni.

Nem kell más hozzá, csak egy tasak natur kimérős tea, fekete, vagy zöld igény szerint és egy üvegcse bergamott illóolaj. Vigyázat, csak az igazi növényi tiszta kivonat a jó, az aroma nem. Én az Aromax illóolaját használom. Gyógyszertár, bioboltok. Papírzsebkendőre csepegtetünk párat az olajból és betuszkoljuk a teafű közé. Nálam 100g tea, 3 csepp illóolaj. Aztán az egészet bezárjuk egy zacskóba, vagy egyéb kis fedeles műanyag dobozba összeérni. Még az illóolaj üvegcséjét is a dobozkában tárolom, ott van a legjobb helye. Kipróbáltam először csak a csomag mellé tenni a papírzsebkendőt és úgy be a műanyag dobozba, de úgy nem vette át igazán az aromáját a tea.

A zöld teát nem a lobogó 100 fokos vízzel öntjük le, hanem kissé várunk, hogy csillapodjon a forró víz. 80-85 fokot ajánlanak, de hát tegye fel a kezét, aki méricskélni szokta. Az áztatási idővel is érdemes kísérletezni, ki, hogy szereti. Nekem a 3 perc kevés. Más-más anyagok oldódnak ki belőle az áztatás során.

Hamarosan sütikét is ajánlunk teák mellé.

Kategória: Illóolajok, Zöld teák | A közvetlen link.

2 Responses to Earl Grey másképp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük