Dzsebemben csok elma van.

Volt pár évem, amikor az augusztusom Törökországról szólt. Nagyon-nagyon szerettem azokat a heteket, a buszos kalandokat, kempingeket, tenger partokat, bazárokat, színeket, ízeket, alkudozásokat, arcokat, köveket, anatóliai vulkánokat, madárleseket, éjszakai égbolt bámulásokat. Ez az utazós életérzés már attól rám tud törni, ha csak becsatolom a szandálomat, hát még, ha előveszem a török teáscsészéimet és teázunk egyet, persze végignosztalgiázva a kortyolgatást. Fáradtságtól, elálmosodástól nem kell tartani, ha igazi török teát használunk.

Állítólag a tea akkor lett népszerű Törökországban, amikor az I. Világháborúban az Oszmán birodalom elvesztette a kávétermelő vidékeket. Az újonnan megszülető köztársaságban viszont bőven akadt hely, ahol teát lehet termeszteni, így a törökök atyja, Atatürk is a teát népszerűsítette. A háború miatt a kávé beszerzése nagyon drága lett, ellentétben a teával, amit olcsón lehetett beszerezni hazai földről. A tea az észak-keleti Törökországból származik, nagyrészt Rize tartományból, ami gyönyörű zöld, párába burkolózó magas vidék sok esővel.

Van egy hagyományos szertartása is a tea készítésének abban a bizonyos két kancsós teafőzőben, ahol a felsőben van a tömény főzött tea, az alsóban a víz, amivel hígítani lehet. Naponta számtalanszor nyomják a kezünkbe a kis teás pohárkát, amiket a méretes tálcákon teahordó fiúk szervíroznak szerte a városban. Nem jöhet létre üzlet teaivás nélkül, legyen az akár csak egy tányér vásárlása a bazárban.

Népszerű az almatea is, ami csábító alma illatát ma már nagyrészt instant aromának köszönheti, de annyira jellemző ez az íz és a vízipipa almaillata az országra, hogy én sem bírok ellenállni a csillogó csomagolásnak, csakhogy újra érezzem itthon is, hogy belengi a szobát a kellemes illat. Aroma ide vagy oda.

Hátradőlök, lábam alatt az érdes, mégis puha szőnyeg, megkavarom a teában a kockacukrokat (sokat), süti a pohár a tenyerem, s már csak a kappadókiai barlanglakás hűse hiányzik a teljességhez.

Egészségünkre, Arkadas – üdvözlök minden kedves régi utastársat!

 

A bejegyzés kategóriája: Ázsiai tea, Fekete teák
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Dzsebemben csok elma van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük