Dió. De jó!

Idén kicsit más szemmel kezdtük figyelni a diófák termését. Mivel facsemetét készültünk ültetni, felmerült a kérdés, milyen is a jó dió. Nézzétek, mennyi félét sikerült összegyűjteni, milyen változatos formájúak kívül-belül, és ízükben is van különbség. A diók sokfélesége!

IMGP5003

Mutatok két diós süti receptet is. A bagolyszemről már írtam, itt olvasható:

Bagolyszem, avagy diós-birslekváros sütike

A másik egy őszi csokibomba. A recept forrása egy dm-es prospektus, amit kicsit átvariáltam őszi fűszeresre, és dióval készítettem. Nagyon finom. Kép nincs, túl hamar elfogyott.

Hozzávalók: 1 dl almalé/gyümölcslé, 50 g mazsola, 3 db alma/körte, 100 g dió/mandula apróra törve, 150 g vaj, 200 g étcsoki, 5 tojás, 100 g cukor, 100 g liszt, gyömbér, kardamom, fahéj ízlés szerint.

Elkészítés: Egy kb. 20×30-as tepsibe sütőpapírt teszünk, az almalébe beáztatjuk a mazsolát. Az almákat kimagozzuk, apróra kockázzuk és a dióval együtt egy kis vajon aranybarnára pirítjuk. Hozzákeverjük a mazsolát, a fűszereket és az egészet eloszlatjuk a tepsiben. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A vajjal összemelegítjük a csokit, majd összedolgozzuk a tojást, cukrot és a lisztet és hozzákeverjük a kihűlt csokis-vajas krémhez. A masszát a tepsibe készített almás diós fűszeres keverékre öntjük. Kb. 35 perc alatt sül készre.

A dió is gyógynövény, gyógyító étel. Arról is volt már szó, mi minden fontos ásványi anyagot, vitamint, fehérjéket tartalmaz. Jelentős, ha nem a legjelentősebb jótékony zsírsav forrásunk, azaz a dió olajának olajsav összetétele 76 %-ban többszörösen telítetlen zsírsavakból áll. Már napi pár szem elfogyasztásával sokat tettünk egészségünkért.

Felhasználása (forrás: antalvali.com):

  • Gyógytea: 2 teáskanálnyi levelet 100 ml vízzel leöntünk, amit felfőzünk, és negyed óra állást követően leszűrjük. Használata gyomor- és bélhurut ellen javallott. Eredményesen alkalmazhatjuk cukorbetegség és sárgaság ellen is. Étkezések előtt kell kortyolgatni belőle. Hígabb főzete (250 ml vízhez 1 teáskanál diólevél forrázva) emésztést serkentő, vértisztító és méregtelenítő hatású. Féreghajtásra: 20 gr diólevelet főzzünk meg 1/2 l vízben és a szüredéket reggel, kávé helyett üresen, vagy mézzel fogyasszuk. Az erősebb diólevél főzet gyógyítja a fagydaganatot. Belsőleg juglon tartalma miatt huzamosabb ideig nem, csak kúraszerűen fogyasztható!
  • Élvezeti tea: mivel a diólevélnek finom íze van, teakeverékekben élvezeti teaként is fogyaszthatjuk olykor-olykor. Egy púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet, egy kis darab fahéjat és 4-5 szem szegfűszeget 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk, és utána fogyasztjuk. Mézzel, sztíviával vagy juharsziruppal ízesíthetjük.
  • Borogatás: A borogatást leginkább a bőr enyhe gyulladásai esetén javasolják. Pattanásos bőrre is kiváló tonizáló és borogató szer.
  • Fürdő: Bőrkiütések, bőrbetegségek esetén ajánlott (görvélykór, angolkór, csontszú, csontritkulás, gennyes körömgyulladás, gombás fertőzések esetén is kiváló!). 5 liter vízben forraljunk fel 100 gr diólevelet és öntsük a kád vízhez.
  • Lemosás a zöld dió levelével: tejkiütés, fejkoszmó, rüh, pattanás, gennyes kiütés, lábizzadás, fehér folyás, fejtetvesség, hajhullás, korpás fejbőr.
  • Öblögetés: szájpenész, fogínygyulladás torokgyulladás, a gége megbetegedése esetén enyhíti a tüneteket.
  • Dióolaj: Jellegzetes aromája van, mely kiválóan alkalmas saláták vagy más ételek ízesítésére. (Tárolása fénytől védve, hűvös helyen, légmentesen záródó üvegben történjen) Veganok a halolaj tartalmú omega 3 készítmények helyett lenolajjal keverve fogyaszthatják.
  • Konyhai felhasználás: A dió termését (dióbél) sokféleképpen használják a háziasszonyok: sütemények, kalácsok, tészták elkészítésénél. Zölddió befőtt és likőr is készíthető belőle. Diólikör: készítéskor a dióesszenciába (lásd az elkészítést lejjebb) 2-3 szegfűszeget, 1 fahéjat, egy kis darab vanília rudat, egy fél narancs héját keverünk. A leszűrt eszenciához juharszirupot, nádszirupot, mézet vagy sztíviát adunk ízlés szerinti mennyiségben, amit 1/4 liter vízben felfőztünk majd lehűtöttünk.
  • Kozmetikai felhasználás: Hajfestésre, vagy növényi hajfestékek színárnyalatának mélyítésére. A dió tanninban, glucidokban, ásványi sókban és növényi nyákban gazdag, amelyek kiválóan tonizálják a tónusát, feszességét vesztett bőrt. A zölddió-burok főzete hajöblítőként fénylő, rugalmas hajszálakat eredményez. Önbarnító biokészítményekben is megtalálható, mert a diólevél és zölddió-burok kivonata juglonban gazdagok, amely a bőr felső rétegében a bőr pigmentjéhez, a melaninhoz hasonló színpigmenteket hoz létre.
  • Dióesszencia: Szent Iván előtt – tehát június közepén – szedett zöld diónak nem csontos a héja, ebből esszencia készíthető: elősegíti a máj, a gyomor és belek normális működését. Csökkenti a trombózis képződést kb. 20 db négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy befőttes üveget, leöntjük, 1 liter minősédi házipálinkával úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Az üveget jól lezárva meleg helyen tartjuk 2-4 hétig. Szükség szerint egy-egy teáskanállal fogyasztunk belőle. Kiváló emésztést serkentő, féregűző és méregtelenítő.

100g dióbél energia- és tápanyagtartalma
(Bíró Gy. – Lindner K. Tápanyagtáblázat) alapján

Energia: 654 kcal (2747 kJ)

Tápanyag:

  • Fehérje 8,6g
  • Lipid (olaj) 57,0g
  • Szénhidrát 11,7g
  • Víz 8,2g
  • Hamu 1,7g

Vitaminok:

  • E-vitamin 24,7mg
  • B1-vitamin 400ľg
  • B2-vitamin 100ľg
  • B6-vitamin 0,34mg
  • biotin 6,3ľg
  • folsav 33ľg

Ásványi anyagok:

  • nátrium 10,5mg
  • kálium 1710,0mg
  • kalcium 202,0mg
  • foszfor 400 mg
  • magnézium 25,6mg
  • vas 3,8mg
  • réz 0,86mg
  • cink 4,2mg
  • mangán 1,85mg
A bejegyzés kategóriája: Gyógyító ételek, Teasütemények
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.