Bazsalikom, a királynő

Jöjjön most a bazsalikom, amit az ókori görögök a növények királyának tartottak, mivel a királyok felszenteléséhez használt olajnak is elengedhetetlen alkotórésze volt. A középkori európaiak pedig úgy tartották, hogy csak gyönyörű nők termeszthetik a bazsalikomot, és a romantikus szerelem szimbolikus jeleként aposztrofálták. Nekem is rögtön valami csodálatos buggyos zöld selyemruhába öltözött királynő ugrik be róla, akit drága illatos parfümfelhő leng körül. Talán, nem is véletlen, hogy az indiai legenda szerint a növény a hindu Tulsi istennő megtestesülésével született, Vishnu, Rama, Krishna istenek kedvelt növénye, melyet Brahma és Shiva is mélyen tisztelte. A Tulsiról azt tartják, hogy megnyitja a szívet és az elmét, elősegíti a szerelmet, az alázatosságot, a hitet és az imádságot.

Az ajakosak családjába tartozó Ocimum nemzetség 50–60 faja Afrika, Ázsia, Amerika trópusi tájain honos. A Dél-Ázsiából származó O. basilicum a legjobban elterjedt és termesztett faj, amely a mérsékelt égövi klímát is elviseli. Ismerete és termesztése hazánkban több száz éves. Fűszer és gyógynövény. Meleg, félárnyékos helyen érzi jól magát, cserépben, balkonládában, akár a konyhaablakban is nevelhetjük magról vetve, vagy a bolti kis cserepest átültetve.

Származás, illetve levélnagyság alapján hazánkban két nagyobb típushoz tartoznak a termesztett változatok: a nagy levelű dél-európai típus és a kisebb levelű afrikai, amely utóbbi illóolajában a linalool helyett kámfor van. Zöld részei sok C-vitamint tartalmaznak.

A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása. Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. Jó idegerősítő. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást, amit én sajnos csak mostanában tudtam meg, pedig mondhatom, hogy az egyik leghatásosabb. Talán azért nem elterjedt ez a tény, mert az illóolaja tartalmaz egy esztragol nevű anyagot, melyről nem zárható ki, hogy sejtkárosító hatású, ezért várandós és szoptatós kismamák, csecsemők és kisgyermekek lehetőség szerint ne alkalmazzák az olaját. Ez a figyelmeztetés a tömény illóolajra vonatkozik. A növényt fűszerként, teaalkotóként alkalmazva nem kerül veszélyes dózis a szervezetünkbe.

A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.

Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.

Nyáron Enikő barátnőméknél ittam belőle citromos hideg turmixitalt. Hmm, talán még egy tea élményét is beelőzi. Enikő, kérjük szépen a receptjét a megjegyzésbe!

Egy gyomorerősítő teakeverék: bazsalikom, körömvirág, menta, zsálya, orbáncfű 1:1 arányban.

Egy esti hátradőlős: bazsalikom, citromfű, bodza 1:1 arányú keveréke, esetleg kis levendulával megbolondítva.

Még a fagyok előtt én is leszüretelem a maradékot. Turmix mindenképp lesz belőle, még, ha nem marad szárítani. Azt már tudom, hogy jövőre dupla sort húzok a bazsalikomnak a kiskertben.

 

A bejegyzés kategóriája: Fűszeres teák, Gyógyteák
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Bazsalikom, a királynő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük