Alábecsült hibiszkuszvirág

Igazából én becsültem alá, bevallom töredelmesen. Benne van a legtöbb gyümölcs teakeverékben, bolti filteresben. Savanykás kissé, de semmi érdekes, nem sok vizet zavar, hacsak nem a veséket mosogatja át egy kicsit, ennyi a haszna. Gondoltam én.
Aztán az isztambuli piacon feltünt egy nagy kupac piros gyönyörűség, ami még csak jobban vonzott, amikor bele is szagoltam. Hmm, vérvörös édes-savanyú! Vámpír-rajongók előnyben.
Előítéletemet félretéve bezsákoltam a szárított hibiszkuszból, itthon pedig a polcon állt, mígnem a 35 fokban úgy gondoltam, pont erre lenne szükségem. És mennyire bevált! Azóta kombinálom még bazsalikommal, mentával. A legeslegjobb hűsítő ital lett belőle. Persze hidegen, vagy langyosan. Cifrázni lehet jégkockával, de a szervezetet a langyos hűvös frissíti legjobban, nem pedig a jéghideg.
A tanulság pedig az, hogy a hibiszkus egy remek teanövény, csak én még nem jutottam hozzá jó minőségű szárítmányhoz, pedig biztosan itthon is kapható piacokon, keleti fűszereseknél. Bele kell szagolni. Ízében pedig a szimpla savanyú mellett megjelenik a meggy, málna, ribizli játéka is.

Növénye a mályvafélék családjába tartozó félcserje, becsületes neve Hibiscus sabdariffa. Teát a virág húsos vörös csészeleveleiből főznek az arab népek már évezredek óta. Ők úgy hívják, hogy kharkadi.

Magas C-vitamin tartalma miatt a csipkebogyóhoz hasonlóan érdemes inkább áztatni, forrázás helyett. Ha keverékben használjuk, a leforrázott növényekhez pár perccel később beledobni. A képeken a fotó kedvéért egybe pakoltam. Kb. 20 perces áztatással jó tömény italt kapunk, ami aztán kedvünkre hígítható.

Citromsav és jellemző, gyűrűs szerkezetű hibiszkuszsav tartalma miatt kellemesen savanyú ízű tea készíthető belőle, melynek élénkpiros színe elsősorban a hibiszcin nevű festéknek tulajdonítható. A szomjúságérzetet oltja, üdítő, hidegen is fogyasztható teája enyhe vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatású. Kísérletek bizonyították, hogy a magas vérnyomás mérhetően csökken napi 3 csésze hibiszkusztea fogyasztásakor. A vizsgálatok során előfordult, hogy a vizsgált alany vérnyomása annyira lecsökkent, mintha a megszokott vérnyomásgyógyszerét vette volna be. Így a kutatók nem zárják ki azt sem, hogy a jövőben hibiszkusz alapú tablettákkal válthatók fel a jelenlegi kémiai vérnyomáscsökkentők. (www.cedruspatika.hu) Jól hangzik.

                                                          http://www.otptravel.hu

A bejegyzés kategóriája: Ázsiai tea, Gyógyteák
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Alábecsült hibiszkuszvirág

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük