Ajakos tea

Mármint olyan növényekből készült tea, amelyek az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartoznak. Azért hívják őket ajakosoknak, mert a viráguk szírmai, pártája a növényvilág fejlődése során összenőtt és egy felső, valamint egy alsó ajakszerű képletté alakult. Az élőlényeket pedig általában az élőhelyük, vagy a külső meghatározó jegyeik alapján szokták a leíróik elnevezni. Ezt már a három évesem is kapisgálja. Tegnap kijelenti a műanyag fürdőjáték rákról, hogy ez egy piros pataki rák.

Az ajakosok családjába számos ismert gyógynövény tartozik, ilyen a kakukkfű (Thymus spp.), levendula (Lavandula spp.), citromfű (Melissa officinalis), rozmaring (Rosmarinus officinalis), szurokfű (Origanum vulgare), bazsalikom (Ocimum basilicum), izsóp (Hyssopus officinalis), menta (Mentha spp.), pemetefű (Marrubium vulgare), majoránna (Majoranna hortensis), csombor (Satureja hortensis), zsálya (hm, de szép lánynév lenne) (Salvia spp.), stb. A kakukkfüvek a hazai növényhatározóban is több oldalt töltenek meg, de mentából, levendulából is van jó pár faj. Ide tartozik a Szabó Gyuri bácsi által népszerűsített macskamenta (Nepeta spp.), amelyről érdemes tudni, hogy a Magyarországon élő három faja közül a borzas macskamenta (Nepeta pannonica) fokozottan védett lösz-reliktum fajunk. Szóval népes egy família.

Mostanában ők a kedvenceim. Bár a pillangós virágúak (Fabaceae) is igazán közel állnak a szívemhez, ha bakancs van a lábamon és fényképezőgép lencséje a szemem, de, ha teázni akarunk, gyorsan felejtsük el őket.

Vissza az ajakosokhoz. Rajongásom fő oka, hogy nagyon finom, illatos aromákat engednek a teába. Mostanában biztos sikert aratok a gyógynövényteával a húzódozók körében is, ha több féle ajakossal ízesítem. Külön-külön szinte mind ismerjük a citromfű, levendula, menta, bazsalikom, zsálya ízét, de ezekből kettő, hármat vegyítve – persze, figyelve, mire van épp szükség, eszményi ízvariációk születhetnek.

Nátha, torok: kakukkfű, izsóp, citromfű + útifű

Az izsópot kevesen ismerik, pedig dísznövényként sok ház körüli kiskertben találkozhatunk vele. Remek hurutoldó és köhögéscsillapító. És finom.

Esti nyugi, hátradőlős: citromfű, levendula, bazsalikom + orbáncfű

Ha alacsony a vérnyomásunk, hasznos lehet egy kis rozmaring a teánkba, vagy gyakrabban az ételeinkbe, mert növeli a vérnyomást, pezsdíti a szervezetünket.

A női változókor idején pedig használjuk bátrabban a zsályát fűszerként, vagy teánkba.

Ezek csak példák, de ezer más teakeverék is elkészíthető igény szerint. Én most rákaptam a citromfű, kakukkfű, izsóp, útifű keverékre pici bazsalikommal, akácmézzel. Kapóra jön, hogy úgyis náthásak a gyerekek. Igen, még mindig az óvodás akklimatizálódás.

Érdemes felfedezni, mi nő a kertünkben, vagy mik is lapulnak a fűszeres fiókban, amiket ez után bátran szórhatunk a teánkba is. Jó kevergetést, kavargatást!

A bejegyzés kategóriája: Fűszeres teák, Gyógyteák
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük