Levendulás történések

Idén is csodásak voltak a virágzó levendula bokraink. Poszméhek, méhek, lepkék serényen látogatták, ennek ellenére nagy részüket igyekeztem lenyírni virágzás teljében, mert idén több tervem is volt velük. Lemorzsolt tiszta virágot minden évben gyűjtök pár befőttes üvegnyit, mert a teakeverékekbe is sokat használok, illatzsákba és sütibe is mehet, de idén a szörpöt is ki akartam próbálni, amit főként a balatoni éttermek kínálata és árai ösztönöztek. Ezek mellett váratlan eseményként még az történt a levendulánkkal, hogy a balatoni telekről hazafelé fuvarozva a kert terményei között a kapor mellé került és a kettejük illata belengte az autót, ami igazán különleges és finomnak tűnt együtt, ezért itthon egy üvegbe került a kaporral, méghozzá nyakon öntve finom házi almaecettel.

levendula (Lavandula sp.) ajakos növény, 39 fajjal és több hibriddel, számos kertészeti változattal. Európa mediterrán területein őshonos, de megtalálható DNy-Ázsián keresztül DK-Indiáig. Nem is gondolnánk, milyen változatos megjelenésű a sok faj, alfaj, nemesített változat, érdemes rákeresni a világhálón. Nekem nagyon nagy élmény volt sok évvel ezelőtt Törökországban először találkozni vele a mediterrán tájra jellemző növényzetben. Magyarországra az 1700-as években került. A belőle kivont illóolajat számtalan kozmetikai termékben használják.

Fő hatóanyaga a jellegzetes illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, nyugtató, harmonizáló hatású, de van, aki kifejezetten tolakodónak tartja illatát. Ezt egyénileg kell kitapasztalni.

Teakeverékekben is idegnyugtató, görcsoldó, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Régóta használják rovarcsípések esetén is. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában. Égett bőrfelületen utolérhetetlen segítség, nem hólyagosodik.

A levendulaolajat tartalmazó bőrápoló készítmények kisbabáknál is biztonsággal alkalmazhatók.

Nálunk mindig van itthon levendula illóolaj, amit érdemes gyógyszertárban kimérve beszerezni. Így tetszés szerint keverhető egy-egy csepp bármilyen krémbe, olajba, léfrissítő permetbe, a fürdővízbe szánt kis tejbe, mézbe (vízben nem oldódik).

A szörp is úgy sikerült, ahogyan terveztem, szép rózsaszín lett. Rengeteg receptből gyúrtam össze a mi változatunkat, ami citrom nélküli, mert mi úgy jobban szeretjük. Tömény, nagyon pici kell belőle, több, mint tízszeres hígításban is jól érződik. Sajnos a színét teljesen elveszti, mire a pohárba ér.

Kis segítőtársaimmal idén gyorsabban ment a munka 🙂

Levendula szörp: 150 g friss levendula virágzat, 1 liter víz, 1 kg cukor. A vizet és a cukrot felforraltam, majd beleszórtam a virágokat. Pár percig forraltam, majd lefedve állni hagytam,  kb.  egy órát. Leszűrtem, újra forraltam, üvegekbe töltöttem.

A bejegyzés kategóriája: Gyógynövények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük