Bagolyszem, avagy diós-birslekváros sütike

A hetek óta tartó esti programunk a diótörés. Ősszel lelkesen gyűjtögettük, teltek is a kosarak, aztán, amikor az értékes dióbél kiszabadítására került a sor, és a diókupacok csak nem akartak apadni, kicsit nyűg lett a nagy bőség.  Mindenért kárpótolnak azonban a dióbéllel, darált dióval teli tárolóim. Fontos téli eleségünk – nem csak a madaraké. Kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt és rezet is tartalmaz nagyobb mennyiségben. B1-, B2- és E-vitamin tartalma is jelentős. Rengeteg mindenre használom mostanában. Darált diót teszek a kenyérbe, a túró gombócra, salátákba, a gyerekek zabkásájába, és sok más diós sütibe.

Ez a kedvencem. Ha süti lennék, biztosan a bagolyszemet választanám, nem csak, mert nomen est omen. Ha igaz, hogy az vagy, amit megeszel, akkor én szívesen vállalom a bagolyszem hozzávalóit. Nem kell hozzá sütőpor, élesztő. Amikor hozzá keverjük a darált diót, olyan remek diókrémet kapunk, hogy nálunk vigyázni kell, nehogy elfogyjon már így, nyersen. A birslekvárt idén már direkt ehhez a sütihez készítettem, de az sem gond, ha ez is áldozatul esik egy kis nyalakodásnak.

Hozzávalók: 25 dkg liszt (10 sima, 10 rétes, 5 teljes kiőrlésű), 15 dkg darált dió, 17 dkg puha vaj, 13 dkg cukor, pár csepp vanília, vagy pici vaníliás cukor.

Késes aprítóban porított cukorhoz adjuk a vajat, majd a két tojást, a pár csepp vaníliát. Ez után dolgozzuk össze a darált dióval és a liszttel. A masszából vizes kézzel formázzunk diónyi golyókat, rakosgassuk a sütőpapírra, majd a közepükbe nyomkodjunk fakanál végével vagy az ujjunkkal kis mélyedéseket, amibe a birslekvárt töltjük. 180 fokon 15-20 perc alatt sülnek meg. Igazán finom kísérője a téli teáknak.

A bejegyzés kategóriája: Teasütemények
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük