Virágpor

Megint nem teáról lesz szó, köze is csak annyi hozzá, hogy mindkettő növényi alkotórész és sokat tehetünk alkalmazásával az egészségünk érdekében. Ez a virágpor. Már rég megfeledkeztem róla, mert a nádszálnál is vékonyabb lányomból egész jó evő gyerek kupálódott, bár még mindig vékonyka, de erős, alapos, okos, ügyes, nem gondoltam hogy étvágytalanság, soványság ellen kellene valamit is tennem vele. Aztán most jött ez a hét sok utazással, kirándulással, szállodázással, éttermezéssel, ide-oda-amoda, szóval, megterhelő volt ez egy kisgyereknek. Panaszkodik, hogy fáj a torka, herpeszgyanús a szája, karikás a szeme, jaj. Gyorssegély a szopogatós propolisz, aztán megakadt a szemem a virágporon, aktuális egy kis kúra belőle. Szerencsére a gyerekek szeretik az apró kis színes golyócskákat, amiket a méhecskék készítenek.

A virágpor története igazán érdekes. A méh a virágport a fiasítás táplálásához gyűjti. Hátsó lábain 1-1 kosárka és 1-1 kefe teszi lehetővé a gyűjtést. Amikor a méh kosara tele van virágporral, szabad szemmel is jól látható hátsó lábain a színes csomócska. A virágpor színe változó. Az alma virága zöldes, a gyermekláncűé és a kajszié pirosas, egyik ökörfarkkóróé vérvörös, a pipacsé szürkészöld, a facéliáé kékeslila, a hereféléké sötétbarna, feketés. A virágpor kosárba gyűjtésének módja is többféle. A mogyoró barkáira felkapaszkodik a méh, megrázza és a testét beborító virágport a keféjével összegyűjti, majd a kosarába rakja. A díszmák óriási virágában meghempereg a virágporban. Egy rakomány 3-4 millió pollenszem is lehet. A vöröshere virágából 300-at is meg kel látogatni, hogy megteljen a kosár. Egy család naponta 20-40 dkg virágport is gyűjt. A méhész a szemecskéket a kaptárba hordás előtt szedi el a méhektől, úgy, hogy a kaptár bejáratát kicsit beszűkíti. A teherrel megrakott méh a szűkített nyíláson csak úgy fér be, hogy egyik lábát maga alá húzza. A másik kosárból pedig óhatatlanul kiömlik a virágpor, amit a méhész összegyűjt és gondosan megszárít. Sajnos ez a módszer a méhecskék szőrös bundáját is koptatja, így rövidebb életűek lesznek.

A virágpor értékes csemege. Fehérjéje az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen 22 féle aminosav közül 20 félét tartalmaz. Fontos szerepet kaphat a vegetáriánusok táplálkozásában. Sokféle ásványi anyagot, értékes emzimeket, zsírsavakat, cukrokat és flavonoidokat is kimutattak belőle.

Ideális gyógytáplálék. Legyengült szervezet felerősítésére, étvágytalanság, soványság ellen, hajnövekedés, szöveti megújulás elősegítésére használhatjuk. Szülés, szoptatás utáni regenerálódásomhoz nagyon jól jött. Segít a vashiányon.

Nagyszerű vitaminpótló. Megerőltető munka, sok tanulás esetén kiváló roboráló, testi és szellemi erő növelője. javítja a memóriát, csökkenti a fáradékonyságot, és a hagnulati labilitást.

Kezdődő prosztata megnagyobbodására is ajánlja az irodalom a virágpor kúrát tökmaggal kiegészítve.

Napi 1-2 kávéskanálnyi javasolt. Aki önmagában nem kedveli az ízét, gyümölcslébe, mézes teába keverve is eheti, ihatja. Az én gyerekeim egy kis tálkáról szedegetik szívesen. Így mellesleg a kis babaujjak finommozgását is fejleszti. 🙂

Túlsúlyos, hízásra hajlamos embereknek azonban nem ajánlott és a virágpor allergiások is fokozott óvatossággal közelítsék, bár ilyen formában nem szokott gondot okozni.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük